Staré Sedlo: Kraj přispěje na novou lávku (TV Západ)

Staré Sedlo: Kraj přispěje na novou lávku (TV Západ)
Špatný stav lávky přes Ohři ve Starém Sedle na Sokolovsku by se měl v brzké době změnit. Zhruba 50 metrů dlouhá a velmi úzká dřevěná lávka bude nahrazena novou. Na její pořízení přispěje i Karlovarský kraj.

"Jde o lávku, která spojuje páteřní cyklotrasu se Starým Sedlem, a to zhruba na půli cesty mezi Loktem a Sokolovem, a je v havarijním stavu. Město Staré Sedlo požádalo úspěšně o dotaci. Nicméně, protože vysoutěžená cena je vyšší než dotace, požádalo Karlovarský kraj o součinnost a spolupráci. Uvolnili jsme 1,5 milionu korun tak, aby mohla rekonstrukce, resp. výstavba nové lávky proběhnout příští rok, a lávka mohla sloužit cyklistům i pěším," popsal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Výměna lávky je největší investicí obce Staré Sedlo. Ještě, než se začne s rekonstrukcí tělesa lávky, musí se udělat tzv. suchovod, tedy vodovodní přípojka pro celou obec, která půjde po dně Ohře. Tuto akci za 4,5 milionu korun platí vodárenská společnost. Dojde k odstranění dosavadního betonového vedení pro vodovod vedle dřevěné lávky zavěšené na ocelových lanech. 

"Přede dvěma roky jsme si nechali zpracovat posudek, kde revizní technik - mostař, konstatoval, že tam nejdou zrevidovat nosná lana a že je potřeba nějakým způsobem lávku opravit, upravit či zrekonstruovat celou. Dřevěné prvky musíme každý rok renovovat, opravovat, vyměňovat, protože v této oblasti to hnije," vysvětlil Toncar.

Chystaná kovová lávka se rozšíří na zhruba 1,5 metru. 

"Nová bude celoocelová, žárově zinkovaná, stříkaná barva – takže by se následně nemělo nějakým způsobem do údržby investovat moc peněz," komentoval novou lávku starosta. 

Na obec tvrdě dopadlo skokové zdražení především ocelových prvků. 

"Původní rozpočet, který byl zpracován zhruba před rokem a půl, byl kolem pěti milionů korun. Jelikož jsme letos provedli výběrové řízení, kde jsme vysoutěžili cenu celkem 12 milionů 430 tisíc s DPH, ten nárůst je obrovský oproti původní ceně, takže jsme se domluvili, kdy jsem požádal Krajský úřad o příspěvek – dofinancování této části lávky. Slíbili mi 1,5 milionu. Poté Svazek Mikroregion Sokolovsko – východ, jehož jsme členem, nám přislíbil příspěvek od jednotlivých obcí mikroregionu. Bude nám ale ještě chybět zhruba 4,5 milionu na dofinancování zbylé částky," spočítal Toncar. 

Dalších 4,7 milionu korun obec získá z unijních fondů IROP. Přípravné práce už začaly, lávka se 1. listopadu uzavře. Pokud zima dovolí, zahájí se betonářské práce na podpěrách. Hotovo by mělo být 31. srpna 2022. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!