Žena vystřelila na manžela: Soud uložil tříletý trest s odkladem

Žena vystřelila na manžela: Soud uložil tříletý trest s odkladem
Opilá žena, Iveta N., střelila loni po manželovi během rodinného večírku, ale nikdo nebyl vážně zraněn. Soud rozhodl trestat ženu nejdelší možnou podmínkou a případ je hodnocen jako pokus vraždy. Událost proběhla poté, co žena vypila alkohol a kouřila marihuanu. Rozsudek není pravomocný a obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

V minulém roce se odehrál zvláštní případ, kdy opilá žena Iveta N. střelila po svém manželovi během rodinného večírku. Přestože nebyl nikdo vážně zraněn, soud rozhodl trestat ženu nejdelší možnou podmínkou. Tento článek přináší detailní analýzu případu a soudního verdiktu, který je nyní k dispozici.

Předseda trestního senátu Jan Šlosar prohlásil, že případ je sice hodnocen jako pokus vraždy, ale jeho škála je široká a tento případ extrémní. 'Ze strany obžalované šlo o mimořádné vybočení, byť se jedná o zvlášť závažný čin, který se nachází v trestní sazbě deset až osmnáct let. V tomto případě lže jít dolů natolik, aby soud uložil tříletý trest s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let,' uvedl Šlosar.

Událost se odehrála loni v červenci, kdy žena s manželem, neteří a jejím přítelem popíjeli. Iveta N. se pak zavřela v ložnici, odemkla dva zámky trezoru umístěném v ložnici, ozbrojila se samonabíjecí puškou a v době, kdy její manžel a snažil se za ní dostat (sekerou rozbíjel skleněnou výplň dveří), vystřelila.

Ze vzdálenosti 1,5 metru ale muže netrefila. Střela prošla skleněnou výplní dveří a skončila ve zdi pokoje. 'Lze pochopit, že chtěl manžel zabránit své manželce v neodborné manipulaci. Poměrně mohutná sekyra a čtyři záseky do dveří ale nepřispěly ke klidnému stavu mysli obžalované,' uvedl Šlosar.

Výstřel však dostal ženu do reality a přestala jednat nebezpečně. Obhájce v závěrečné řeči nastínil možnost změnit pokus vraždy na zabití, a tedy přestěhovat klientku do příznivější trestní sazby, to ale soud zamítl s tím, že v tom brání stav obžalované, tedy opilost kombinovaná s drogami.

Žena sice byla rozrušená, ale protože jí tento stav přivodil alkohol, byla tato právní kvalifikace vyloučená. Žena přitom zásadní problémy s alkoholem podle soudních znalců nemá, avšak požití šumivého vína a rumu s colou v kombinaci s cigaretou marihuany ji dostaly mimo realitu.

Nevěděla například, komu a proč nad ránem po výstřelu volala. Sama u soudu také tvrdila, že si své jednání pamatuje v útržcích a manželovi rozhodně nechtěla ublížit. Ten byl celou dobu přítomen hlavnímu líčení a nežádal také žádné odškodnění.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!