Zelení i obyvatelé města budou v sobotu budou uklízet Plzeň

Zelení i obyvatelé města budou v sobotu budou uklízet Plzeň
V sobotu 8. dubna se chystá největší očista Česka, organizátoři akce Ukliďme svět, ukliďme Česko očekávají zapojení až sto tisíc dobrovolníků. Už teď je ale zřejmé, že půjde o největší environmentálně zaměřenou akci v dějinách České republiky.

Přímo v Plzni je naplánováno osm různých úklidů, které pořádají buď organizace, školy nebo jednotlivci. Mezi organizátory letošního
úklidu nechybí ani plzeňští Zelení, kteří se jarní úklidové akce účastní již potřetí.

"Pořádání jarního úklidu bereme už za tradici. Inspirací pro nás byli Zelení v Nepomuku, kteří úklidy pořádají již řadu let," říká Lucie
Hemrová, organizátorka úklidu pořádaného Zelenými v Plzni. 

Každoročním cílem dobrovolníků je zvelebit veřejný prostor a uklidit černé skládky. Plzeňští zelení si tentokrát vybrali na úklid oblíbené
výletní místo – okolí řeky Radbuzy. "Plzeň rozhodně není čistá, pořád je tu hodně co uklízet. Letos jsme si konečně naplánovali úklid u Radbuzy, na ten se hodně těším, ten prostor u řeky je moc pěkný. A navíc úklid je skvělá akce, na které se po roce zase shledáme jak se známými tvářemi, tak i s novými fajn lidmi," dodává Lucie Hemrová.

"Každý rok společně sesbíráme obrovské množství odpadu, vždy jde o několik desítek velkých pytlů. Naštěstí vždy na sběr dorazí dost lidí.  Někteří z nich se nahlásí dopředu, někteří dorazí přímo na místo, ale je lepší, když se dobrovolníci přihlásí přes webové stránky Ukliďme svět,  ukliďme Česko, protože pak můžeme zajistit dostatek úklidových pomůcek dopředu," říká Jitka Kylišová, spolupředsedkyně plzeňských Zelených a organizátorka úklidu v Plzni.

Zelení se společně s dobrovolníky a dobrovolnicemi sejdou v 10:00 na Anglickém nábřeží pod Klubem 21 a společně budou po levém břehu proti proudu řeky Radbuzy uklízet odpadky, a to až k Městské plovárně. Konec úklidu je naplánovaný na 15:00. Organizátorky úklidu opět slibují pro účastníky společný piknik.

Kromě pytlů na odpadky budou pro všechny účastníky zajištěny rukavice. Pomůcky dodávají registrovaným organizátorům celorepublikoví organizátoři akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Pomůcky si ale Zelení dokupují i z vlastních prostředků.

"Odvoz odpadu každoročně dopředu domlouváme s městskými částmi, na kterých sběr probíhá. Letos jsme se domluvili s Úřadem městské části 3, odvoz shromážděného odpadu zajistí Čistá Plzeň," dodává Jitka Kylišová.

Celorepublikový úklid podpořilo i Ministerstvo životního prostředí, rezort životního prostředí akci dlouhodobě podporuje. Ministr Brabec se jí osobně pravidelně účastní a připojují se k ní i rezortní organizace MŽP.

"Oceňuji, jak se tato akce každým rokem rozšiřuje a zapojuje se do ní víc a víc lidí. Loni se úklidů skládek účastnilo přes 86 tisíc lidí po
celé zemi. Takovéto projekty napomáhají šířit potřebnou osvětu, pocit odpovědnosti k přírodě i k našemu nejbližšímu okolí, motivují veřejnost, aby změnila přístup k černým skládkám a nakládání s odpadem, proto jej ministerstvo každoročně zaštiťuje. Letos je naší společnou metou 100 tisíc dobrovolníků, takže zvu všechny!" říká k tomu ministr životního prostředí Richard Brabec. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!