Zástupci Ministerstva zdravotnictví a České rady dětí a mládeže se shodli na podmínkách účasti dětí na letních táborech

Zástupci Ministerstva zdravotnictví a České rady dětí a mládeže se shodli na podmínkách účasti dětí na letních táborech
Děti s PCR testem se nebudou muset v průběhu pobytového letního tábora přetestovat, a to i v případě, že s nimi ve stejný turnus pojedou děti s antigenním testem nebo samotestem.

PCR test musí být maximálně 7 dní starý, stejně jako je dnes vyžadováno při vstupu do všech služeb i na akce. Shodli se na tom hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová a předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Přetestování dětí v rámci letních táborů, které trvají déle než týden, bude po sedmi dnech nutné pouze u dětí, které před odjezdem na tábor podstoupily antigenní test nebo samotest na místě. Děti, které na tábor odjedou s PCR testem starým nanejvýš 7 dní, se testování v průběhu tábora netýká. Tato podmínka platí bez ohledu na to, zdali jsou v jedné skupině děti s různými typy testů.

„Hledali jsme kompromis, který umožní zachovat potřebnou úroveň ochrany dětí před případnou nákazou koronavirem a současně umožní hladký nástup na akci a její hladký průběh. Skutečně jsme se snažili táborníkům vyjít maximálně vstříc, ale ochrana zdraví dětí je pro nás zcela nepřekročitelná podmínka. Jsem ráda, že jsme s panem předsedou Sedláčkem našli střední cestu, která vyhovuje oběma stranám,“ vysvětlila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.
„Domluvené podmínky považujeme za funkční kompromis, který je pro rodiče i organizátory zvládnutelný. Budeme doporučovat všem rodičům, aby s dětmi před odjezdem zašli na PCR test, protože pak odpadne povinnost přetestování v průběhu tábora. Nicméně chápeme, že některé děti PCR test třeba nestihnou, organizátoři tak budou připraveni tuto část dětí na místě otestovat,“ uvedl předseda Rady dětí a mládeže Aleš Sedláček s tím, že pro přetestování organizátoři využijí samotesty nebo pozvou mobilní odběrový tým.

Upravené mimořádné opatření podle dosaženého kompromisu předloží ministerstvo vládě na jejím dalším jednání v pondělí 21. června.

Před nástupem na letní tábor mají povinnost děti splnit jednu z podmínek OTN (očkování-test-nemoc):

  • 22 dnů po první dávce očkování (certifikát stažený z portálu ocko.uzis.cz)

  • PCR test starý max. 7 dní

  • Potvrzení o prodělané nemoci, platí max. 180 dnů

  • Antigenní test starý max. 3 dny (přetestování 7. den tábora)

  • Samotest provedený na místě (přetestování 7. den tábora)

  • Potvrzení o testu ze školy, případně čestné prohlášení (přetestování 7. den tábora)

Poznámka redakce: 

Užitečné odkazy na PDF ke stažení

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!