Západočeské muzeum představuje Tušový svět fenomenální kaligrafky Shoko Kanazawa

Západočeské muzeum představuje Tušový svět fenomenální kaligrafky Shoko Kanazawa
První evropská výstava velkoformátových kaligrafií japonské umělkyně Shoko Kanazawa, která je postižena Downovým syndromem, a přesto dosáhla ve své tvorbě zcela výjimečného mistrovství, se v prostorách Západočeského muzea spojil s výstavou přední newyorské výtvarnice Karen LaMonte.

Ta představuje v Plzni kolekci svých litých bronzových, keramických a skleněných plastik kimon. Obě výstavy se uskuteční v rámci prestižního mezinárodního festivalu Japan Fest 2015, který je součástí projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015. Zároveň jde o symbolický dialog mezi českou a japonskou kulturou v rámci oslav 25 let partnerství měst Plzně a Takasaki.

„Přestože jsou od sebe obě města vzdálena vzdušnou čarou přes devět tisíc kilometrů, je spolupráce v oblasti kultury velmi aktivní. Stejně tak ale funguje partnerství i v oblasti ekologie, pomáháme si také v případě živelných katastrof,“ uvedl primátor Plzně Martin Zrzavecký. Připomněl sbírku občanů Takasaki, kteří přispěli na odstranění škod v Plzni po povodních před 13 lety, i finanční dar Plzně partnerskému městu po ničivém zemětřesení v Japonsku v roce 2011.

„Festival japonské kultury Japan Fest 2015 v průběhu celého roku nabízí bohatý kulturní program, propojující evropskou a japonskou kulturu. Společně s místními i zahraničními partnery jsme připravili téměř tři desítky projektů: filmová díla, taneční vystoupení různých žánrů, výstavy fotografií, ale i tradiční japonské umění jako je kaligrafie, bonsai či hra shogi. Poté, co se Plzni představil zvukový a vizuální experimentátor Ryoji Ikeda či Kjótský symfonický orchestr, nás čeká další z vrcholů přehlídky: výstava kaligrafií současné japonské umělkyně Shoko Kanazawy,“ láká Plzeňany Petr Šimon, manažer zahraničních projektů Plzně 2015.

Výstavy Shoko Kanazawa a její tušový svět a Karen LaMonte: Floating World byly za přítomnosti umělkyň slavnostně zahájeny 10. září a potrvají do 11. října 2015.

Shoko Kanazawa se začala kaligrafii věnovat již v pěti letech pod vedením své matky, která je sama vynikající kaligrafkou. Matka původně viděla v kaligrafii pouze prostředek k integraci své postižené dcery do společnosti. Shoko však záhy rozvinula svůj mimořádný talent. Na rozdíl od „zdravých“ umělců se jí svět kaligrafie stal výhradním životním prostorem, v němž dosáhla nepochopitelné a nenapodobitelné svobody. Její výtvarný projev totiž není pouze spontánní, spontaneita je korunována excelentním zvládnutím techniky i klasických kaligrafických stylů.

První samostatnou výstavu měla Shoko Kanazawa ve dvaceti letech na tokijské Ginze a během desetiletí se stala nejvystavovanějším žijícím kaligrafickým tvůrcem v Japonsku. V současné době jsou Shoko věnovány tři samostatné galerie a bezpočet publikací i televizních dokumentů; její díla zaujímají čelní místa v nejvýznamnějších japonských chrámech a svatyních. Byla též pověřena kaligrafickým ztvárněním císařových básní i vytvořením titulu nejpopulárnějšího historického seriálu japonské televize NHK. Více informací na www.shoko.cz, případně http://www.k-shoko.org/en/index.html


Karen LaMonte zkoumá skrze oblečení, které většina z nás používá pouze ke skrývání nebo naopak k propagaci konkrétních charakterových rysů, skutečnou podstatu lidské identity a klade fundamentální otázky po smyslu „tělesnosti“ a jejím vztahu k bytí. To vše se děje v silném kontrastu k bohatým symbolickým významům, jichž je tradiční japonské kimono nositelem. Dokonale řemeslně zpracované objekty se tak stávají výsostným znakem naší křehké a pomíjivé existence. Více informací na http://www.karenlamonte.com/


Shoko Kanazawa a její tušový svět & Karen LaMonte: Floating World

11. 9. – 11. 10. 2015

Západočeské muzeum v Plzni, Kopeckého sady 2, 1. patro

út - ne: 10:00 – 18:00, vernisáž 10. 9. v 16:30

vstupné na obě výstavy: 80,- Kč / 40,- Kč ZTP, ZTP/P, studenti, senioři (nutno předložit platný průkaz dokazující nárok na slevu) / 0,- Kč děti do 10 let - prodej: bez předprodeje, vstupenky k dispozici během konání akce


11. 9. 18:30 - 20:30, Měšťanská beseda - VEŘEJNÁ UKÁZKA TVORBY KALIGRAFIE

Shoko Kanazawa bude tvořit kaligrafii přímo na místě. Na ukázku naváže vyprávění paní Yasuko Kanazawa, maminky a nejbližší spolupracovnice Shoko, o jejím životě s postiženou a zároveň geniální dcerou a beseda. Vstup na akci je zdarma. Kapacita je omezena, rezervace míst online na https://docs.google.com/forms/d/15zFCAtX3jjrjU02ub8Q9xztivaOse4fU3z9QnY5sXgE/viewform?usp=send_form  do 11. 9. 15:00.


12. 9. 10:00 - 11:30, Západočeské muzeum, NEFORMÁLNÍ SETKÁNÍ NA VÝSTAVĚ

Shoko Kanazawa bude podepisovat katalog vydaný k výstavě, o vystavených dílech bude možno podiskutovat s kurátory. Vstup není třeba předem rezervovat (v rámci placeného vstupu na výstavu).


Výstavy pořádá Plzeň 2015 a Česko-japonská společnost a jsou součástí oslav 25 let partnerství měst Plzně a Takasaki.

Štítky: japonsko

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!