Zahájena stavba finální části olomouckého obchvatu D35

Zahájena stavba finální části olomouckého obchvatu D35
Zahájena stavba posledního úseku západního obchvatu Olomouce, který je součástí dálnice D35. Úsek má ulevit dopravě mezi výpadovkami na Brno a Hradec Králové. Dokončení je plánováno na rok 2026 a celkové náklady činí 838 milionů korun.

Začala dlouho očekávaná stavba posledního úseku západního obchvatu Olomouce. Tato klíčová dopravní infrastruktura je součástí plánované dálnice D35 a má za cíl ulevit dopravě mezi výpadovkami na Brno a Hradec Králové. Dostavba obchvatu byla dlouhá léta zdržována mimo jiné vleklými spory o vedení trasy.

Současná situace se stala velmi obtížnou pro řidiče, kteří čelí každodenním dopravním zácpám v blízkosti kruhového objezdu u nákupního centra. To vytvořilo tento prostor na místní komunikaci v okolí příměstských čtvrtí Olomouce a sousedních vesnic.

Podle olomouckého primátora Miroslava Žbánka (ANO) představoval nedostatek tohoto úseku důležitou překážku pro plynulost dopravy v městě. Poslední část dálničního obchvatu byla komplikována neshodou ohledně vedení trasy, především úsek okolo Křelova.

Stavba západního obchvatu bude financována z prostředků státního rozpočtu a předpokládané náklady činí 838 milionů korun. Plány předpokládají dokončení projektu v roce 2026, což znamená, že dálnice D35 spojí Mohelno na Šumpersku a Lipník nad Bečvou na Přerovsku na konci dvouletého období.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) zdůraznil, že dostavba dálnice D35 je klíčová pro zajištění alternativních tras a ulehčení dopravy na hlavní dálnici D1. V současné době je ve výstavbě celkem 31 kilometrů dálnice D35, včetně nového úseku u Olomouce.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje do konce roku začít s výstavbou dalších desítek kilometrů dálnice D35. Jejich cílem je dokončit celou trasu mezi moravským východem a západem Čech do roku 2029.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!