Za čistější Plzeň. Trojka opět rozjíždí akci Pytlomat

Za čistější Plzeň. Trojka opět rozjíždí akci Pytlomat
V minulém roce zavedl plzeňský centrální obvod na svém území ve městě tehdy ojedinělou novinku – Pytlomat. Ten mohli využít všichni, kterým vadí nepořádek a do připravených pytlů při procházkách nasbírali odpadky.

Ty pak shromáždili u samotných Pytlomatů. Výzva ke společnému úklidu životního prostředí se setkala s velkým ohlasem, proto jsou letos Pytlomaty zpět.

„Za tento nápad v podstatě vděčíme obyvatelům Nové Hospody, kterým vadily přibývající odpadky v nedalekém lese a iniciovali tak akci, kdy si svépomocí budou les uklízet. My jsme jim pak rádi obstarali rukavice, pytle na odpadky a samozřejmě jsme nasbíraný odpad odvezli. Všem, kteří se do akce zapojili patří velké poděkování a věřím, že bude velký zájem i letos,“ říká David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

„Nápad s Pytlomatem se vloni osvědčil, proto jsme letos po domluvě s třetím plzeňským městským obvodem akci zopakovali. Pytlomaty tak lidé najdou jak na Nové Hospodě, tak ve Vejprnicích. Všem, kteří Pytlomat využijí a pomohou nám vyčistit les, předem moc děkujeme,“ říká starosta Vejprnic Pavel Karpíšek.

Pytlomat na Nové Hospodě bude označený cedulí s nápisem PYTLOMAT a lidé jej najdou na čtyřech místech: na rohu ulic K Plzni a Konečná a u vchodů do lesa v ulicích K Merfánům x K Lesu, K Merfánům x Prostřední a u stezky u Vejprnického potoka v Prostřední ulici od 23. 3. do 8. 4. 2022.

„Chtěl bych spoluobčany informovat, že přivítáme každý nápad, který pomůže vylepšit místo, které lidé rádi navštěvují a cítí se tam dobře. Velmi rádi podpoříme každou podobnou akci, byť jen malého rozsahu. Rovněž bych chtěl poděkovat obci Vejprnice, která do toho jde s námi a rozmístí Pytlomat z druhé strany lesa“, uzavírá David Procházka.

Jak takový Pytlomat vypadá? Je to stanoviště, kde si každý dobrovolník před procházkou v lese vezme rukavice s pytlem na odpadky a při návratu jej zanechají na tomtéž místě, kde si ho vyzvedli. Obvod je pak spolu s firmou odváží.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!