Výhody a rizika půjček bez registru: Znáte je?

Výhody a rizika půjček bez registru: Znáte je?
Jedna kapsa prázdná a ta druhá? Vysypaná! Že právě nějak takto vypadá vaše aktuální finanční situace? Pak vaše kroky s největší pravděpodobností vedou do banky. Po osvětlení celé situace požádáte o půjčku a bankovní úředník vás podrobí rozsáhlému výslechu. Během něj pochopitelně nezapomene ani nahlédnout do registrů dlužníků a tam – světe div se, objeví vaše jméno. Protože jste se rázem stali pro banku rizikovým klientem, žádost o půjčku vám v žádném případě neschválí.

Ale nezoufejte. Řešení existuje a nese název – nebankovní půjčky bez registru. Znáte jejich výhody a nevýhody? Pojďme se na ně společně podívat!

Výhoda č. 1: Snadná dostupnost půjček

Zřejmě tou nejzásadnější výhodou, kvůli které si lidé půjčky bez registru sjednávají, je jejich dostupnost. Pokud vaši žádost v bance zamítnou, nezoufejte! Společnosti, které se na tento typ půjček specializují, mohou i přesto zajímavým způsobem vylepšit váš rodinný rozpočet. Do registrů zpravidla nenahlížejí, a pokud přeci jen, informacím, které zde naleznou, nevěnují žádnou zásadní pozornost. Ať už tedy dlužíte bance, správě sociálního zabezpečení nebo kdekoli jinde, na poskytnutí další půjčky – tentokrát bez registru – to nebude mít žádný vliv.

Výhoda č. 2: Možnost sjednat půjčku z pohodlí domova

Další výhodou je též možnost sjednat půjčku pěkně z pohodlí domova. Vyřizování takové půjčky zpravidla probíhá prostřednictvím online rozhraní a formulářů, kde si nastavíte výši půjčky, datum splatnosti a okamžitě vidíte, kolik budete muset společnosti ve finále zaplatit. U některých nebankovních společností stačí zaslat ofocený občanský průkaz či jiný doklad totožnosti, někde se budete muset dostavit osobně. Většinou ovšem platí, že jak samotné sjednání, tak vyřízení půjčky můžete jednoduše realizovat z domácího prostředí za pomocí internetu.

Výhoda č. 3: Rychlost poskytnutí finančních prostředků

Poslední výhodou je nepochybně také rychlost poskytnutých finančních prostředků. Protože jste většinou oproštění od zdlouhavého papírování a zbytečné byrokracie, jakmile společnosti doručíte podepsanou žádost či doklady, na základě kterých vás může identifikovat, peníze jsou na cestě k vám! Zajistit předání může osobní kurýr společnosti, ale nechat poslat si je můžete třeba i poštovní poukázkou nebo na svůj osobní bankovní účet.

Nevýhoda č. 1: Vysoké úroky

Určité riziko, které společnosti poskytováním půjček bez registru podstupují, se musí pochopitelně někde projevit. V tomto případě se jedná o výši úroků. Pokud si půjčku bez registru sjednáváte, je potřeba počítat s vyššími úroky, než například u půjček se zástavou či půjček bankovních. V takovém případě doporučujeme zhodnotit aktuální situaci a tomu přizpůsobit své rozhodnutí. S vysokými poplatky jsou totiž neodmyslitelně spjaty také vysoké sankce za případné prodlení se splátkou či porušení obchodních podmínek.

Nevýhoda č. 2: Krátká doba splatnosti

Půjčky bez registru se nejčastěji pohybují v rozmezí několika tisícovek korun. Na nějaká závratná čísla a pěti či šesti číslicemi si tedy musíte nechat zajít chuť. A protože se jedná o nízké půjčky, bude krátká také doba jejich splatnosti. Ta se nejčastěji pohybuje v rozmezí několika týdnů, maximálně pak měsíců. Vždy si dopředu zjistěte, s jakou frekvencí je nutno splátky hradit. Někde jde o měsíční splátky, jinde po vás mohou chtít splátku každých 14 dnů!

Nevýhoda č. 3: Ověřovací poplatek

Mnohé společnosti, zasílající vypůjčené prostředky na bankovní účet, mohou žádat tzv. ověřovací poplatek, který činí nejčastěji jednu korunu. Tento poplatek má – jak již jeho samotný název napovídá – ověřit identitu žadatele, což ostatně ukládá také zákon. Jakmile společnost ověřovací poplatek obdrží, obratem posílá peníze na bankovní účet. To, za jak dlouho vám vypůjčené finanční prostředky dorazí, obvykle záleží na bance, u níž máte veden svůj účet. Pokud se shoduje s bankou poskytovatele, můžete peníze obdržet do několika minut. V opačném případě si na jejich připsání počkáte jeden až dva pracovní dny.

Rada závěrem

Při výběru společnosti, poskytující půjčky bez registru, se zbytečně neunáhlete. Sázejte pouze na známé a ověřené firmy a vyhněte se těm, které po vás budou požadovat administrativní či jiný poplatek nebo nabídnou nepřehledné obchodní podmínky plné hvězdiček a poznámek pod čarou!

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!