Vřesová: SUAS plánuje částečné zprovoznění plynárny (TV Západ)

Vřesová: SUAS plánuje částečné zprovoznění plynárny (TV Západ)
Tisková konference v sídle největšího zaměstnavatele v regionu, Sokolovské uhelné, se na v polovině ledna zaměřila na téma rozvoje společnosti, především s plánovaným částečným spuštěním plynárny ve Vřesové.

"V tuto chvíli půjde pouze jenom palivo, bude spalovat jen na teplárenského kotli K5. V zásadě ale cílem je získat analytiku těch plynů a jejich výstupů při zase uvádění do provozu jen té částečné kapacity a úpravy vlastně řídících systémů, abychom si byli schopni vyzkoušet, jaké syntetické plyny v jakém složení jsou k dispozici a co lze v zásadě komunikovat dál při vývoji a zpracování nových technologií nebo komunikaci s odběrateli a partnery v této oblasti," uvedl předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné Pavel Tomek. 

Jedná se tak o mimo jiné o naplňování memoranda mezi společností SUAS, Karlovarského kraje, Vysoké školy chemicko-technologickou a společností Synthomer, která provozuje sokolovskou chemičku. Plynárna se třemi generátory bude pracovat v uzavřeném cyklu. 

"Nebudeme využívat kyslík, nebudeme využívat vzduch. V zásadě budeme cílit k tomu, aby ty plyny šly v uzavřeném cyklu bez kontaktu s okolím přímo do spalovacího procesu. Budou nasazovány vlastně ty sondy, které potřebujeme pro ty výzkumné a vývojové účely," vysvětlil Tomek. 

Znovuobnovené technologie vygeneruje mimo jiné pracovní příležitosti pro desítky lidí. 

"Zpravidla se v zásadě jedná o lidi, kteří pracovali na tlakové plynárně v letech předchozích. Byli s nimi ukončeny pracovní poměry v srpnu roku 2020, kdy se končil provoz tlakové plynárny z těch ekonomických důvodů, které tady zazněly. Dále se nám daří na toto téma vracet zpátky do regionu i velmi šikovné, vlastně lidi středního věku, kteří už odcházeli s absencí perspektivy v této oblasti. Tak se nám daří vracet ji zpátky do regionu," přiblížil předseda. 

SUAS Group i původní společnost Sokolovská uhelná zhruba půl na půl zaměstnává okolo 2600 lidí a poptává řadu pozic. 

"Máme obrovský problém v tuto chvíli a to si myslím, že je to číslo, to, co já mám vlastně od paní personální ředitelky, je poměrně při zemi. Týká se to padesáti pracovních pozic minimálně, které se hledají v zásadě v regionu. Bude poměrně obtížné naplňovat ty stavy těch chybějících profesí. Týká se to zejména profesí technického charakteru. Já už jsem to dneska zmínil i při diskuzi se zástupci měst a obcí, že zásadní problém je ztráta zájmu o technické obory. To, co nám chybí, je oblast strojírenství, zámečníci, údržba, strojní výroba. Chybí nám v zásadě elektrikáři. Pominuli to, že ta budoucnost v té energetice se bude směřovat do energetického managementu, energetických auditorů a narážíme na to, že ani takové obory ještě vůbec ani nevznikaly. Takže to jsou věci, se kterými potýkáme. Ty problémy jsou samozřejmě dokonce už i v oblasti stavebnictví, kde máme problémy obsazovat řemesla," přiznal Pavel Tomek. 

Pro rozvojové projekty firma hodlá využívat kmenové zaměstnance z regionu. Těžba uhlí se po letech útlumu opět zvýšila s ohledem na velkou poptávku kvůli cenám energií. Velké naděje do budoucna firma vkládá mimo jiné do nových technologií, například bateriových úložišť. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!