Víte jak na alternativní bydlení a udržitelný domov?

Víte jak na alternativní bydlení a udržitelný domov?
Pořídit si dnes vlastní bydlení stojí nejen dost úsilí a práce, ale také dost peněz. Není se tak čemu divit, že do módy přichází alternativní způsoby bydlení a pojmy jako udržitelný domov. Co to znamená? A jak můžete v tomto duchu žít i vy?

TIP: Při pořizování vlastního bydlení skoro nikdo nevystačí s tím, co za život našetřil. Je tak často třeba půjčit si peníze. Víte ale jak vybrat vhodnou hypotéku?

Co je to alternativní bydlení?

Víte, co si představit pod pojmem alternativní bydlení? Je to především možnost, jak bydlet jinak. A možná byste se divili, kolik takových možností už existuje. Některé k takovému životnímu stylu žene touha po nezávislosti, jiné snaha vyhnout se hypotéce.

Alternativní bydlení v každém případě přináší způsob, jak bydlet levněji, více v souladu s přírodou, udržitelně a přitom stále komfortně. Jak takové bydlení zařídit? Podívejte se společně s námi na tipy a inspirace pro alternativní bydlení.

Mobilní domy
Po mobilních domech často sahají hlavně ti, kteří si nedokáží představit žít na jednom místě, a dům na kolečkách je tak pro ně ideální volbou. Opět jde o poměrně levnou formu bydlení. Další výhodou je bezpochyby to, že není potřeba stavební povolení, protože mobilní domy spadají pod silniční zákon.

Jediné, co musíte vyřešit je, kde budete s mobilním domem stát, v případě, že se pro něj rozhodnete i vy. Nejlepším řešením je koupě vlastního pozemku.

Život v maringotce

Máte maringotky spojeny s kolotočem nebo cirkusem? Už nemusíte! Život v maringotce je další z možností alternativního bydlení. I maringotka dává možnost stěhování z místa na místo, stejně jako mobilní dům.

Podobně minimalistické bydlení umožňuje i bydlení v dodávce. Takovému způsobu života se říká van life.

Bydlení v kontejneru

Nebojte se. Kontejnerem tu není myšlená žádná popelnice, ale námořní kontejner, v kterém se přes moře převáží zboží. Takové kontejnery mohou být využity i pro stavbu domova. A stavební materiál vyjde mnohem levněji - do 100 tisíc za jeden kontejner. Záleží tedy hlavně na tom, kolik kontejnerů budete potřebovat.

Snadná je doprava i stavba - nemusíte se trápit s podlahami, střechou ani stropy. Náklady jsou spojeny hlavně s ukotvením a izolací takového kontejneru a samozřejmě vnitřním vybavením.

Takové bydlení je ekologické a flexibilní. Na druhou stranu přináší i stinné stránky. Bude například potřeba extra silná izolace, aby byl kontejner obyvatelný celoročně. Pokud byste rádi šli co nejvíce ekologickou a přírodní cestou, využít můžete například celulózovou izolaci.

Hobití dům

Hobití dům neboli zemljanka - to je další možnost sympatického alternativního bydlení. Jde o domy, které jsou částečně pokryté zeminou. Ano, chápete správně. Dům je částečně nebo úplně zapuštěný pod zem.

A jaké výhody takové bydlení přináší? Hlavně úsporu za energie! Dva až tři metry pod zemí se teplota drží okolo 10 °C - v zimních měsících tak výrazně ušetříte výdaje za topení. A v létě takové obydlí poskytne příjemný chládek.

Další možnosti alternativního bydlení

A to pořád není všechno. Možností alternativního bydlení je hodně. Mezi ty další patří:

  • bydlení na hausbótu

  • bydlení v jurtě

  • bydlení v paletovém domě

  • bydlení ve slaměnce

a další

V případě, že vás alternativní bydlení zaujalo a chtěli byste se i vy pustit do takového stylu života, podívejte se na návod, jak bydlet alternativně. Přidat se můžete na internetu také do nejrůznějších skupin plných nadšenců alternativního bydlení, kde naleznete další tipy a inspirace.

Co je to udržitelný domov?

Pokud vás alternativní bydlení nezaujalo a stále toužíte po klasickém domečku z cihel, nezoufejte. Existuje spousty dalších možností, jak ušetřit na bydlení. Můžete například uplatňovat zásady udržitelného domova.

V takovém případě nemusíte příliš ušetřit při stavbě domu. Důležité je sáhnout po kvalitních materiálech, které vydrží desítky let. Taková investice se totiž z dlouhodobého hlediska opravdu vyplatí.

Udržitelný domov klade důraz na využívání přírodních a recyklovatelných materiálů jako je například dřevo a bambus a dále na využívání výrobků s dlouhou životností, jako jsou předměty z kovu nebo skla.

Udržitelný domov začíná už stavbou

Už při samotné stavbě domu můžete aplikovat filozofii udržitelnosti.

Zateplení domu

Zateplení domu je úplným základem udržitelnosti. Právě vhodnou izolací objektu zajistíte minimalizaci tepelných ztrát, podpoříte životní prostředí a také můžete předcházet vlhkosti, vzniku plísní a působit tak pozitivně na vaše zdraví.

V rámci udržitelnosti byste měli sáhnout také po materiálech přírodního původu, mezi které patří:

  • Dřevitá nebo minerální vlna

  • Ovčí vlna

  • Sláma

  • Bambus

  • Konopí

  • Len

a další

TIP: Víte jak udržovat fasádu, aby vydržela i 30 let?

Obnovitelné zdroje energie

V případě, že chcete bydlet opravdu ekologicky a udržitelně, zvážit byste měli i využívání obnovitelných zdrojů energie. Mezi takové zdroje patří:

  • využívání sluneční energie

  • fotovoltaický systém

  • biomasa

  • geotermální energie

TIP: Při stavbě nezapomínejte ani na velká okna, díky kterým se do místnosti dostává dostatek světla. I tím totiž můžete snížit spotřebu energie za svícení v domě.

Podlaha

Součástí udržitelného bydlení by měla být také udržitelná podlaha. Vhodná podlaha by měla být vyrobená z přírodních zdrojů a plně recyklovatelná. Nezatěžovat přírodu by měly nejen samotné podlahy, ale také jejich výroba.

TIP: Při výběru vhodné podlahy se můžete řídit také podle ekologických certifikátů, které by kvalitu měly zaručit. Patří mezi ně například BRE A+ nebo Blue Angel.


Dřevěná podlaha

Dřevo je obnovitelným materiálem. Dejte si ale pozor při výběru dodavatele. Doporučujeme vybírat z dřevin jako je smrk, borovice nebo dub. Dřevo může být sice náročnější na údržbu nebo náchylnější na poškrábání. Na druhou stranu přináší mnoho výhod - je příjemné na dotek, obnovitelné, hypoalergenní a vybírat můžete z mnoha dekorů.

Korková podlaha

Korek pochází z dubu korkového a znovu se jedná o obnovitelný zdroj. Některé typy korkových podlah se dokonce vyrábí z recyklovaných lahvových zátek. Korek je výborným zvukovým i tepelným izolantem, hypoalergenní i měkký na došlap.

Nevýhodou je, že korková podlaha je také náchylná k mechanickému poškození, navíc je citlivý na UV záření. Cenově si oproti jiným typům podlah navíc i připlatíte.

Dlažba

A co podlaha do koupelny nebo kuchyně? Nebojte se, i dlažba patří mezi udržitelné podlahy, alespoň částečně. Vypalování keramiky totiž přináší určitou energetickou zátěž. Výhodou podlahy je vysoká odolnost a snadná údržba.

Marmoleum

Marmoleum je další přírodní podlahou. Jedná se o tzv. přírodní linoleum, které se vyrábí z přírodních surovin a neobsahuje žádná umělá změkčovadla. Mezi jeho výhody patří velký výběr dekorů, vysoká odolnost i zvuková izolace.

Žijte udržitelně

Udržitelnou stavbou to začíná, ale rozhodně nekončí. Pokud vás zaujalo udržitelné bydlení, měli byste v souladu s touto filozofií také žít a například vyzdobit váš domov. Opět platí hlavní myšlenka: dekorativní doplňky do bytu by měly být ekologické a vyrobeny z přírodních nebo udržitelných materiálů.

Tipy pro udržitelný život

  • Nakupujte vědomě a jen to, co opravdu využijete

  • Vyhýbejte se jednorázovým výrobkům

  • Při nakupování berte v potaz kvalitu a udržitelnost materiálu, například upřednostňujte ekologické látky jako je bavlna nebo lněné látky; obecně z materiálů sáhnout můžete po dřevu nebo kovu

  • Vyrábějte si vlastní dekorace - využít můžete nejrůznější přírodniny jako jsou mušle, větvičky, šišky nebo sušené květy

  • Kompostujte, třiďte odpad, šetřete vodou a obecně dodržujte zásady ochrany životního prostředí

  • Některé věci můžete kupovat i z druhé ruky

  • Recyklujte - například oblečení můžete darovat nebo z něj vytvořit nový výrobek, podobně můžete renovovat i nábytek

  • Neplýtvejte jídlem

Alena Mrvíková

Obrázky:
unsplash.com/photos/BpT50qq5ySw
unsplash.com/photos/VFmDiQtkxlw
unsplash.com/photos/SoNaNOFT974
unsplash.com/photos/0OZt4hzVUAY

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!