Velká cena na Lopatárně pro Richarda Habermanna

Velká cena na Lopatárně pro Richarda Habermanna
Osmý díl GIANT LIGY v Plzni – dvojzávod a podzimní počasí nakonec přilákalo do Plzně řadu zvučných jmen. Ani déšť nezpomalil startovní pole, které vyrazilo do Velké ceny Kolokrámu v rychlém tempu.

Ze začátku si rozdělovali body jezdci kategorie masters a ženy, kteří odstartovali s tradičním handicapem před elitou a juniory. Nejvíce bodů dokázal nasbírat Zdeněk Rubáš (AC Sparta Praha), a to mu stačilo na vítězství v kategorii. Stejně tak si počínala i Hana Heřmanovská (ENTENTE CYCLISTE DE WALLONIE). Díky jedinému bodu ovládla kategorii žen. Po čtyřech kolech se peloton sjel a začali se prosazovat jezdci kategorie elite. Ze začátku byl velice aktivní Jan Ryba (AC Sparta Praha) a Pavel Kelemen (ATT Investment).

Sportovní odpoledne na Rapidu odstartovaly opět kategorie žáků a kadetů, kdy se pořadatelství závodu pro mládežnické kategorie zhostil Jakub Kubias se svým týmem RKCA. Přijela řada mladých talentů, která si mohla vyzkoušet jedinečný okruh v Plzni na Doubravce. V kategorii kadetů zvítězil Jakub Patras (SK Petřín Plzeň), před Danielem Kuběnou (Akademie cyklistických sportů) a Davidem Ichou (Author Team Stupno).

Body v hlavním závodě se dlouho dělily ve spurtech celého pelotonu, kdy pouze první dva jezdci brali 2 a 1b. Nejdůležitější únik se zrodil až 20 km před koncem, kdy odskočila dvojice Richard Habermann a nezničitelný Martin Boubal (Hello CTW). Dokázali tak pravidelným střídáním odskočit od pelotonu až na 25 sekund. Necelých 6 km před cílem byli dojeti a mohli se tak vydýchat před následnou vylučovačkou, pro prvních deset nejlepších jezdců z prvního závodu.

V srpnové soutěži aktivity Bageterie Boulevard prestige (soutěž aktivity) napříč kategoriemi zvítězil Pavel Kelemen (ATT Investment).

Do finálové vylučovačky o cenu ELTECH CZ se nominovalo 10 nejlepších závodníků. Osm jezdců kategorie Elite a dva Junioři. Po odstartování se jako první zvedl Richard Habermann, ale i on se tentokrát musel sklonit před vítězem tohoto závodu Oldřichem Novotným (Hello CTW). Třetí nakonec dojel Pavel Kelemen a čtvrtá příčka patřila nečekaně mladíkovi Robertu Kobrovi (Roman Kreuziger Cycling Academy).

Richard Hebermann v cíli: „První závod paráda a ten druhý jsem takticky trochu nezvládl. Jinak se cítím dobře do dalších závodů.“

Pavel Kelemen v cíli: „Když to zazvonilo, tak jsem se snažil být vepředu na dobrý pozici, jsem spurtér, potrénoval jsem pár spurtů.“


Devátý díl Giant Ligy 2023 pokračuje v úterý 5. září opět v Plzni na Rapidu.

foto: tomáš tesař

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!