Velikonoční soutěž v Křišťálovém údolí

Velikonoční soutěž v Křišťálovém údolí
Velikonoce v Křišťálovém údolí představí sklárny, dílny a soutěže o hodnotné skleněné vejce. Akce nabídne návštěvy sklářských dílen, práce s umělci a řemeslníky a možnost získat unikátní skleněnou cenu. Velikonoční jarmark, workshopy a rodinné programy zajistí zábavu pro celou rodinu.

Velikonoce v Křišťálovém údolí přinesou jarní náladu i soutěž o zářící skleněné vejce. Sklárny, šperkařské i bižuterní dílny, muzea i církevní stavby se v sobotu 23. a v neděli 24. března otevřou pro návštěvníky v rámci akce Velikonoce v Křišťálovém údolí. Tato oblíbená akce v Libereckém kraji a jeho blízkém okolí nabídne přes tři desítky příležitostí k návštěvám, splnění sklářských přání a soutěžení o broušené vejce v hodnotě 50 tisíc korun.

Velikonoční akce v Křišťálovém údolí lákají stále více návštěvníků díky možnostem vidět sklářské umělce a řemeslníky při práci, vyzkoušet si práci ve sklářských dílnách, a zároveň se zapojit do soutěže o unikátní skleněnou cenu, jakou je právě zářící broušené vejce. Tuto atraktivní součást programu ocenila i Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na návštěvníky budou skláři, šperkaři i výrobci bižuterie čekat v celém Křišťálovém údolí, v Jizerských a Lužických horách, v Českém ráji, v Krkonoších i na dvou místech Středočeského kraje. Během akce bude možné navštívit mimo jiné kostel sv. Pankráce v Jítravě, Křížovou cestu Smíření při kostele sv. Anny v Dětřichově nebo zúčastnit se soutěže o skleněné velikonoční vejce na sociálních sítích Facebook a Instagram.

Obrovské skleněné, složitě broušené vejce do soutěže věnovalo už potřetí Studio Bystro Design z Kamenického Šenova. Skleněný objekt o výšce téměř 30 cm a váze zhruba 10 kg je dílem autorské dvojice sklářských výtvarníků Dagmar Pánkové a Leoše Smejkala, který ho vybrousil k dokonalosti. Vejce z uranového skla dokáže zářit nezvykle při osvícení ultrafialovým světlem – unikátní výhru v soutěži tak chtěl autor opravdu speciální.

během Velikonoc v Křišťálovém údolí bude přístupné i Studio Bystro Design, v němž si návštěvníci budou moci vyzkoušet broušení skla a vitrážovou Tiffany techniku, vytvořit si jarní skleněné brouky a další zábavu. V Kamenickém Šenově otevře svůj ateliér i Karolína Kopřivová, sklářská umělkyně a pedagožka tamní sklářské školy. Představí a nabídne svou tvorbu, která zahrnuje originální šperky i autorské skleněné objekty.

Velikonoční jarmark v Jablonci nad Nisou, kreativní sklářské workshopy nebo rodinný program na Skleněné stezce v Brništi – to vše a ještě více najdou návštěvníci v rámci Velikonoc v Křišťálovém údolí. Své dílny zpřístupní také rodinná firma Decor by Glassor v Liberci, Hana Šebková ve Špindlerově Mlýně, rodinná firma Rautis v Poniklé a další účastníci akce. Podrobnosti o programu a soutěžních pravidlech najdou zájemci na  webových stránkách Crystal Valley, na facebookovém a instagramovém profilu Visit Crystal Valley a ve facebookové události Velikonoce v Křišťálovém údolí.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!