Ve tmě se může ocitnout každý. Pomůže Tyfloservis

Ve tmě se může ocitnout každý. Pomůže Tyfloservis
Většinu informací ze svého okolí vnímáme zrakem. Jeho částečná či úplná ztráta proto znamená pro mnoho lidí cestu do izolace. Nazpět do běžného života pomáhá takto postiženým společnost Tyfloservis s pobočkami v řadě českých měst, včetně Plzně.

Co je projekt Tyfloservis?

Obecně prospěšná společnost Tyfloservis nabízí podporu, informace a nácvik dovedností lidem starším patnácti let, kteří přes vážné zrakové potíže hledají cestu k co možná nejsamostatnějšímu životu. Snaží se také působit na veřejnost a instituce, aby je dokázaly v jejich samostatnosti podpořit a pomáhaly tam, kde je třeba.

Postiženému člověku často nestojí v cestě pouze architektonické, ale i mezilidské bariéry, které mu nadbytečně ztěžují situaci. Tyfloservis pomáhá svým klientům vytvořit si potřebné dovednosti a získat dostatečné seběvědomí, které mu umožní se dále rozvíjet i rozpoznat hranici svých možností a umět požádat o pomoc.

Před revolucí byla jediná pomoc na Slovensku

Až do vzniku Tyfloservisu v roce 1991 jezdili nevidomí a slabozrací lidé až do daleké Levoče, aby se naučili prostorové orientaci, osobní hygieně nebo třeba péči o děti. Tyto poznatky pak pracně aplikovali na svůj byt, dům i okolní ulice. Cílem středisek Tyfloservis je pomáhat klientům v domácím prostředí. Spolu stanoví priority, které je potřeba řešit. Začne se chůzí s bílou holí nebo s vodicím psem? Je důležité se rychle naučit Braillovo písmo nebo ovládat počítač? Jaké dovednosti jsou nezbytné v rámci vedení domácnosti? 

Každý člověk je jiný a Tyfloservis se snaží svým klientům maximálně vyjít vstříc, přičemž podstatnou částí jejich práce je duševní podpora, která tvoří základ úspěchu. Chuť a síla vydržet a překonat překážky je důležitá, protože nejenže se člověk i jeho okolí musí vyrovnat s nelehkou situací, ale některé dovednosti vyžadují pro osvojení delší čas. I v době specializovaných počítačů a audioknih je třeba dobré ovládat bodové písmo, které se například nachází na krabičkách léků, ve výtazích a dalších veřejných místech. Naučit se je trvá asi rok a poté se může klient začít učit používat speciální psací stroj, který na papír dokáže Braillovo písmo vytlačit.

Na pomoc přichází lupa i rozeznávač bankovek

Ne každý člověk na ulici s bílou holí je zcela nevidomý. Očních vad je celá řada. Tyfloservis disponuje nejrůznějšími pomůckami, které pomáhají vyrovnat se s konkrétním postižením. I člověk se zbytky zraku může celkem pohodlně číst za pomoci kamerové lupy, která dokáže nejen zvětšit písmo, ale také změnit pozadí i barvu písma. Existují i další pomůcky, např. pro rozlišování bankovek podle jejich délky i pro zvládnutí vlastního podpisu. Pro Plzeňany je dokonce k dispozici speciální hmatová mapa, kde jsou plasticky vyznačeny jednotlivé linie a místa, aby bylo hmatem možno rozlišit konkrétní ulice, budovy, zastávky MHD i třeba schodiště či parky. 

Mezi další užitečné každodenní pomocníky patří mnoho předmětů - od počítačů s hlasovým vstupem až po indikátory hladiny při nalévání nápojů a jiné nezbytné drobnosti, které usnadňují péči o domácnost i malé děti. Všechny vedou k maximální možné samostatnosti, vždyť mezi klienty Tyfloservisu jsou lidé všech generací, dokonce i maminky s miminky a batolaty.

Jak pomáhat? Zbavme se předsudků...

Zdraví lidé často žijí v zajetí mylných představ. Jako první si musí uvědomit, že ztráta zraku automaticky nevede k zlepšení dalších smyslů a ani nedává nadpřirozené schopnosti, které například umožňují vnímat překážky. Při rozhovoru s nevidomým není potřeba mluvit jen jednoduše a vyhýbat se některým tématům nebo slovům popisujím barvy a další vjemy. A také je potřeba si uvědomit, že stav, kdy daný člověk nevidí, neznamená, že je mu jedno, jak je oblečen či upraven. I v tomto Tyfloservis pomáhá - bourat bariéry uvnitř nás samotných.

A pokud se chcete do pomoci zapojit aktivně, obraťte se přímo na Tyfloservis, který hledá dobrovolníky, nebo pomozte finančně např. prostřednictvím sbírky Bílá pastelka.

Potřebujete pomoci nebo pomoc nabízíte?

TYFLOSERVIS, středisko Plzeň
Tomanova 2645/5
30100 Plzeň
tel. 377 423 596
e-mail plzen@tyfloservis.cz
www.tyfloservis.cz

Chcete se na něco zeptat?

Využijte speciálního on-line chatu, který proběhne v pondělí 29. května 2017. Otázky pokládejte zde.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!