V kraji firmy testovaly už před nařízením vlády, pozitivní jsou tři procenta lidí

V kraji firmy testovaly už před nařízením vlády, pozitivní jsou tři procenta lidí
Epidemická situace v Plzeňském kraji vedla k testování u velkých zaměstnavatelů ještě týdny před tím, než byla Vládou ČR nařízena povinnost testovat zaměstnance.

Ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou oslovil Plzeňský kraj nevětší zaměstnavatele a ti otestovali téměř 10 000 svých zaměstnanců. Významnou roli sehrály armádní mobilní týmy, které v kraji ukončily působení k 10. 3. 2021. I nadále v kraji testují další mobilní týmy, testování probíhá i na stacionárních místech ve všech okresech.

Plošné testování zaměstnanců u největších zaměstnavatelů v Plzeňském kraji před vládním nařízením bylo realizováno na Tachovsku, Domažlicku a vzhledem k dojíždění zaměstnanců také v přilehlých okresech jako Plzeň-jih. K dispozici byl zpočátku 1 stacionární a 1 mobilní armádní tým, později došlo k rozšíření na 3 mobilní armádní týmy, které testovaly antigenními testy a částečně i PCR testy. Zaměřovaly se na firmy s velkým počtem zaměstnanců. Testováni byli rovněž agenturní zaměstnanci nebo zaměstnanci na ubytovnách. Ve spolupráci s obcemi byli testováni i zaměstnanci úřadů či obecních firem a příspěvkových organizací.

Testování probíhalo nepřetržitě od 19. 2. do 10. 3. 2021. Celkový počet testovaných subjektů byl 42, z toho 27 firem, 15 úřadů. K 10. 3. 2021 bylo testováno 9 373 zaměstnanců, bylo zachyceno 295 pozitivních jedinců, což tvoří 3,15 %.

„Jsme si vědomi toho, že plošné testování má důležitou funkci v boji proti masivnímu šíření viru, proto jsme přistoupili k tomuto řešení už v době, kdy tato povinnost nebyla dána vládním nařízením a zároveň byla velmi špatná epidemická situace na Tachovsku. Firmy se ke spolupráci testování svých zaměstnanců postavily velmi aktivně. Nebylo zjištěno žádné velké ohnisko nákazy. Firmy navíc byly již začleněny v systému testování a tím i informačně připraveny na povinnost, kterou jim následně uložila vláda,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová a doplnila: „Data získaná v rámci testování pomáhají nejen k odhalování pozitivních jedinců a k zastavení šíření epidemie, ale jsou to také argumenty proti snahám uzavřít veškerý průmysl.“

U zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají 250 a více osob, se nařízení testovat zaměstnance týká od 12. 3. 2021, u zaměstnavatelů, kteří zaměstnávají 50 až 249 osob, se nařízení týká od 15. 3. 2021. Nyní se k testování připojily i úřady. Na KÚPK probíhá testování zaměstnanců od 10. 3. 2021. Již před povinným testováním nabídl krajský úřad celkem dvakrát možnost testování svým zaměstnancům antigenními testy.
Spolupráce Plzeňského kraje s Krajskou hospodářskou komorou se osvědčila. „Byla jsem velmi mile překvapena vstřícností oslovených firem a ochotou zapojit se do testování. Výsledky pak potvrdily naše očekávání, velká ohniska nákazy nebyla v žádné firmě potvrzena,“ uvedla ředitelka Krajské hospodářské komory Radka Trylčová.

Mobilní testovací týmy
V Plzeňském kraji v současné době funguje 24 mobilních testovacích týmů na základě Povolení k poskytování preventivní péče mimo zdravotnická zařízení. Ty provádějí pouze antigenní testy. Z toho 16 týmů provádí testování antigenními testy ve firmách a 8 týmů je mobilních, takže dokážou přijet na zavolání.

Do 10. 3. se pohybovaly po Tachovsku a Domažlicku 3 mobilní týmy Armády ČR, které protestovaly téměř 10 000 lidí. Jejich činnost byla ukončena ze strany Armády ČR. Tyto mobilní týmy testovaly především u velkých zaměstnavatelů, a to od 19. 2. – 10. 3. 2021.
„Vzhledem ke stále trvající kritické situaci v našem kraji nepovažuji za šťastné, že tyto týmy ukončily svou činnost,“ konstatovala hejtmanka Ilona Mauritzová.

Pro KHS Plzeň v těchto dnech zajišťují PCR testování mobilní týmy FN Plzeň, Bioptická laboratoř a hasiči. Mobilní týmy vyjíždějí k lidem se špatnou pohyblivostí a k těm, kteří nemají možnost dostavit se na testovací místo.

Stacionární testovací místa
Testování PCR testy a antigenními testy i nadále probíhá po celém Plzeňském kraji a lze se na ně objednat on-line. Testování PCR testy provádí celkem na 16 místech. Antigenními testy se pak lze otestovat na 21 místech.
Nově vzniklo testovací místo SWISS MED CLINIC s. r. o. v Plané na Tachovsku. Ve spolupráci s KHS připravuje Plzeňský kraj testování pouze PCR testy v LDN Svatá Anna v Plané.


PCR testy

Antigenní testy

Plzeň-město

PCR7/AG 9

    FN PLZEŇ Bory

    Privameda.s.

    Bioptickálaboratoř Plzeň

    GenetikaPlzeň s.r.o.

    synlabczech s.r.o.

    EUCKlinika Plzeň s.r.o.

  • Dopravnízdravotnictví a.s

    FN PLZEŇ Bory

    Privameda.s.

    Bioptickálaboratoř Plzeň

    GenetikaPlzeň s.r.o.

    synlabczech s.r.o.

    EUCKlinika Plzeň s.r.o.

    Dopravnízdravotnictví a.s

    Praktickélékařství Plzeň s.r.o. (ambulatní odběrové místoSokolovská 77, Plzeň)

  • Praktickélékařství Plzeň s.r.o. (ambulatní odběrové místoKaznějovská 47, Plzeň)

Plzeň-sever

0/0

0

0

Plzeň-jih

3/3

    Stodská nemocnice a.s.

    odběrovémísto Přeštice

  • odběrovémísto Dobřany

    Stodská nemocnice a.s.

    odběrovémísto Přeštice

  • odběrovémísto Dobřany

Rokycany

1/1

  • Rokycanskánemocnice a.s.

  • Rokycanskánemocnice a.s.

Klatovy

2/2

    Klatovská nemocnice a.s.

  • odběrovémísto v Sušici

    Klatovská nemocnice a.s.

  • odběrovémísto v Sušici

Domažlice

1/1

  • Domažlickánemocnice a.s.

  • Domažlickánemocnice a.s.

Tachov

2/5

    odběrové místo v Tachově

  • SWISSMED CLINIC s. r. o. (Bezdružická 274, Planá - areálnemocnice)

    odběrové místo v Tachově

    Záchrannáslužba Asociace samaritánů České republiky Praha-západ z.s.(odběrové místo v Rozvadově před obecním úřadem)

    Záchrannáslužba Asociace samaritánů České republiky Praha-západ z.s.(odběrové místo hraniční přechod Rozvadov)

    ScimedBiotechnologies, s.r.o. (odběrové místo hraniční přechodRozvadov)

  • SWISSMED CLINIC s. r. o. (Bezdružická 274, Planá - areálnemocnice)


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!