V Citicích zvelebují kostel, na hřbitově vznikla Křížová cesta

V Citicích zvelebují kostel, na hřbitově vznikla Křížová cesta
V obci Citice pokračuje oprava římskokatolického kostela Povýšení sv. Kříže. O jeho záchranu se zasloužil spolek Zapomenuté světlo založený Sergejem Pajtášem. Pomocnou ruku nabízí také vedení obce, které v letech 2019 a 2020 poskytlo z rozpočtu obce celkem 100 tisíc korun nákup potřebného materiálu.

Již před lety spolek Zapomenuté světlo zachránil kostel před demolicí, kompletně zrekonstruoval téměř zborcenou střechu, instaloval nová okna, opravil čelní fasádu a schody a provedl řadu dalších prací. Letos by měly být v kostele zprovozněné toalety. S tím souvisí i potřebné napojení na vodovod a kanalizaci. Interiér nově zdobí nástěnné malby s církevní tématikou, které ztvárnil sokolovský výtvarník Vladimír Cabalka.

Obec má v plánu zvelebit okolí kostela.

„Zasadíme tu ozdobné jabloně, rabata, vytvoříme záhony s trvalkami a umístíme lavičky. Kromě toho chceme zamezit parkování automobilů před kostelem, aby nedocházelo k ničení trávníku. Vhodný prostor pro parkování by měl vzniknout poblíž,“ popsali chystané úpravy Václav Mach, starosta, a Petr Beránek, místostarosta.

Kromě postupné obnovy ožívá kostel i kulturně. Přesně na Vánoce zde v letech 2018 a 2019 zorganizovala obec Štědrovečerní sousedské setkání se zpěvem La Dolce Vita a slovem faráře Petra Bauchnera.

„V kostele bychom chtěli pořádat i koncerty vážné hudby. Doufáme, že první by se zde mohl konat již letos. Bohužel protiepidemická opatření zatím nic takového neumožňují a mimo jiné neumožnila Štědrovečerní sousedské setkání 24. 12. 2020. Proto je na stanovení nějakého konkrétního termínu je ještě brzy,“ sdělil Václav Mach.  

Další počin, který si zaslouží pozornost, je Křížová cesta na citickém hřbitově, která se v prosinci 2019 dočkala slavnostního otevření. Součástí ceremoniálu byla také vernisáž komorní výstavy děl grafika světové úrovně Jiřího Brázdy. Právě jeho obrazy ozdobila jednotlivá zastavení Křížové cesty.

Výtvarník Jiří Brázda je člen Unie českých výtvarných umělců a Sdružení umělců grafiků Hollar. Od roku 1986 měl více než 100 samostatných výstav. Za posledních 30 let se prezentoval na více než 150 kolektivních a tematických výstavách v České republice, Austrálii, Belgii, Dánsku, Francii, Japonsku, Číně, Spojených státech a v dalších zemích. Od roku 1982 obdržel 32 ocenění na domácích i zahraničních soutěžích, převážně za grafickou tvorbu a exlibris. Je zastoupen v galeriích, institucích a soukromých sbírkách doma i v zahraničí.  

Na vybudování Křížové cesty získala obec 100 tisíc korun od Nadace Via. V rámci veřejné sbírky Darujme.cz přibylo dalších 20 tisíc korun a stejnou částkou přispěla také Nadace České spořitelny. Obec pak doplnila potřebné finance pro zdárnou realizaci projektu. Křížová cesta je součástí celkové revitalizace hřbitova a jeho okolí. Primárně nejde o náboženství, nýbrž o ztvárnění Ježíšovy cesty v dílech českých umělců coby podnětu k zamyšlení nad smyslem a kvalitou života.

„Rádi bychom každý rok o první adventní neděli slavnostně uvedli Ježíšovu křížovou cestu z dílny jiného autora. O první adventní neděli 2020 mělo být uvedeno ztvárnění křížové cesty dalším excelentním grafikem Karlem Musilem. Bohužel Covid-19 ...,“ lituje nejen Petr Beránek.


Zdroj: Poznej Sokolovsko

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!