Uměleckou cenu města Plzně za rok 2016 obdrží jednotlivci i instituce

Uměleckou cenu města Plzně za rok 2016 obdrží jednotlivci i instituce
Baletní sólistka Divadla J. K. Tyla Jarmila Dycková, šéfdirigent Plzeňské filharmonie Tomáš Brauner, významný plzeňský loutkář Pavel Vašíček, propagátor jazzu Ivan Slabý a Západočeská galerie v Plzni obdrží Uměleckou cenu města Plzně 2016.

Rozhodli o tom zastupitelé. Ocenění budou laureátům předána 20. září 2017 v Měšťanské besedě v Plzni.

Cena je udělována od roku 2013 za významnou uměleckou činnost, dílo či kulturní počin, které v předešlém roce významně obohatily kulturní dění a rozvoj města Plzně a přispěly k posílení dobrého jména města. Jednotlivce i instituce na ocenění v pěti kategoriích navrhuje odborná porota, jež vybírá z nominací zaslaných veřejností. Nominaci musí odsouhlasit radní, konečné slovo má zastupitelstvo.    

Cenu za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let získá Jarmila Dycková, sólistka baletu Divadla J. K. Tyla v Plzni, za titulní role Carmen, Múzy, dvojroli Odetty a Odilie s přihlédnutím k roli Slečna Julie. Sólistka letos završí desátou sezonu působení v souboru baletu Divadla J. K. Tyla.

Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce nad 30 let bude udělena Tomáši Braunerovi za jeho uměleckou činnost a nastudování Dvořákova oratoria Stabat Mater s Plzeňskou filharmonií a Filharmonickým sborem Brno dne 9. června 2016 u příležitosti 175. výročí narození skladatele. Tomáš Brauner je v současné době šéfdirigentem Plzeňské filharmonie a hlavním hostujícím dirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Cenu za celoživotní dílo obdrží Pavel Vašíček. Umělec, který letos oslavil sedmdesátiny, patří k mimořádným osobnostem kulturního života Plzně a českého loutkářství, jež je nově součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Pavel Vašíček spolupracoval jako režisér a dramaturg na desítkách inscenací, je autorem mnoha původních dramatizací a divadelních adaptací, za svou práci získal mnoho ocenění. Podílel se na řadě výstav zaměřených na daný obor. Je spoluautorem několika publikací, především Plzeňského loutkářství, stále spolupracuje s Divadlem Alfa v Plzni.

Cena Společnost přátelská umění a kultuře/ Mecenáš(ka) plzeňské kultury bude patřit Ivanu Slabému za investování vlastního úsilí, času a nápadů včetně finančních prostředků do propagace jazzu ve všech jeho podobách v Plzni a okolí, jemuž se věnuje přes 25 let. Díky jeho aktivitám se na jazzových festivalech v Plzni objevily velké světové jazzové hvězdy, nositelé cen Grammy a dalších ocenění. Na organizaci jazzových akcí pracuje Ivan Slabý prakticky sám. Jedná s kapelami, shání sponzory, a pokud to situace vyžaduje, investuje své vlastní peníze.

Cenu za významnou kulturní událost roku obdrží Západočeská galerie v Plzni za výstavu Zmizelá Plzeň, která se konala od 4. listopadu 2016 do 9. února 2017 ve výstavní síni „13“. Na historických obrazech sbírek Západočeské galerie, na fotografiích, modelech a řadě dokumentů výstava připomínala stavby i celé části města, které zanikly nebo doznaly podstatných změn.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!