Účinná pomoc z MMR, lidé mají zálohy na účtech

Účinná pomoc z MMR, lidé mají zálohy na účtech
Je to více než měsíc, co jižní Moravu a Lounsko postihly ničivé živelní pohromy.

Státní fond podpory investic (SFPI), který spadá pod Ministerstvo pro místní rozvoj, obratem spustil program Živel, který pomáhá lidem s obnovou obydlí. K dnešku SFPI přijal 761 žádostí o dotaci a proplatil už 57 záloh na demolice a projektovou dokumentaci na nová obydlí za 28,5 mil. Kč. Uzavřeno je 16 smluv na získání dotace v částce 24 050 200 Kč.

„Do zasažených oblastí jsme vyslali mobilní týmy úředníků Státního fondu podpory investic. Působily tam od 2. do 6. července a pomáhaly lidem s administrací žádostí a se vším, co bylo potřeba. Nadále spolupracujeme s pojišťovnami, neziskovkami, asociacemi, krajem a dalšími subjekty. Děláme maximum pro to, aby se život na jižní Moravě a Lounsku vrátil co nejdříve do normálu. Všem moc děkuji za spolupráci,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a dodala: „Pro lidi jsme připravili také informační letáky, jak komunikovat se stavebním úřadem, aby k obnově došlo opravdu co nejdříve.“

V rámci programu Živel mohou lidé získat dotaci až 2 miliony korun a další až 3 miliony korun formou velmi výhodného úvěru. Vzhledem k tomu, že se pracovníci SFPI setkávali s velmi specifickými případy, kdy by lidé nedosáhli na peníze, reagovalo MMR aktualizací nařízení vlády. Cílem je, aby finanční pomoc dostalo co možná nejvíce postižených lidí.    

Velké škody utrpěl i obecní majetek. Hned jak bude MMR znát přesné škody, vyhlásí program na Obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách. V něm bude připraveno 420 milionů Kč.

Jde o bezprecedentní okamžitou pomoc, která svou výší na obyvatele není ze strany MMR srovnatelná ani s pomocí po ničivých povodních v roce 2002. Tehdy fyzické osoby mohli v případě absolutně zničeného obydlí vedle obcí zprostředkovaného odstranění stavby čerpat na výstavbu pouze úvěr v max. výši 850 tis. Kč s 2% úrokovou sazbou. Na opravy a rekonstrukce pak mohly fyzické osoby čerpat dotaci maximálně 200 000 Kč.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!