Traktory moravských zemědělců pomáhají se zimní údržbou silnic

Traktory moravských zemědělců pomáhají se zimní údržbou silnic
Příchod zimy a mrazů odstartoval zimní údržbu silnic. Situace, kdy sníh a led zaskočí silničáře a ti nestihnou včas prohrnout nebo posypat silnice nižší třídy, se v Česku bohužel každoročně opakují. Společnost B2 Assets pro své klienty zabezpečuje hladký provoz více než 50 objektů za každého počasí. Pro údržbu příjezdových cest a areálů zvolili facility manažeři inovativní způsob – zapojili zemědělské traktory.

Správci komunikací mají od listopadu do března podle zákona o pozemních komunikacích přesně definovaný rozsah prací pro zajištění sjízdnosti silnic. Ředitelství silnic a dálnic provozuje portál, kde lze sledovat pohyb vozidel zimní údržby na dálnicích a silnicích první třídy: https://udrzba.rsd.cz. Na úrovni obcí se o sjízdnost cest starají subdodavatelé na základě dlouhodobých smluv. „Specializovaných strojů -– sypačů soli a sněhových fréz – je v Česku pouze omezené množství, poptávka po nich prudce roste v exponovaných měsících. 

Naopak zemědělské traktory nemají v zimních měsících žádné využití. Vymysleli jsme, jak dát práci místním zemědělcům a podpořit místní komunity,“ vysvětluje Václav Bartoš, jednatel společnosti B2 Assets a dodává: „Bedlivě sledujeme předpověď počasí, abychom předešli zledovatění povrchu. Zakládáme si na rychlém provedení potřebných opatření, aby v námi spravovaných areálech nedocházelo k dopravním komplikacím. Využívání mechanizované techniky od místních zemědělců se nám osvědčilo například v kojetínském areálu. Tento způsob navíc vychází výhodně po ekonomické i ekologické stránce. Navíc je to aktivita, za kterou si firmy mohou připsat plusové body do ESG reportů.“

Povoláme traktory do zimní služby

Jedním z největších areálu, který B2 Assets spravuje, je Panattoni Park Kojetín v Olomouckém kraji. Sídlí v něm společnost Amazon, která důsledně dbá na ekologii, bezpečnost práce a bezchybnou údržbu cest. Vzhledem k tomu, že se logistické centrum nachází ve významné zemědělské oblasti, dává zde společnost B2 Assets možnost „zimních brigád“ lokálním zemědělcům. Ti propůjčují své zemědělské stroje (a někdy i vlastní síly), pro které by v zimě neměli žádné využití. Traktory, které by jinak přes zimu stály bez užitku ve stodole, najdou uplatnění při údržbě areálu a případném boji se sněhovou kalamitou.

Kamiony nesmí uklouznout

Když se začnou teploty v nočních hodinách pohybovat v rozmezí 0–4 °C, zemědělci drží pohotovost a jsou připraveni vyrazit k preventivním zásahům. Listopadem obvykle „solící sezóna“ začíná, mechanizace vyjíždí pouze v jednotkách dnů. S postupující zimou četnost výjezdů postupně roste; nejvíce jich je v lednu, kdy se v průměru solí 10 až 12 dnů měsíčně. Dopředu je třeba počítat s tím, že silnice může pokrýt vrstva ledu i při silném větru, přestože jsou teploty nad nulou.

Kolik techniky je v Kojetíně zapotřebí

K solení pojezdových ploch dochází v zimě naprosto pravidelně, aby nemohlo dojít k smyku, natož úrazu. Na pozemku, který má cca 233 000 m2, se v zimě udržují plochy o rozměru cca 113 000 m2 – na to by jedno vozidlo nestačilo. Proto se o místní cesty starají dva traktory, jedna multikára a sypač s radlicí s rozmetačem na sůl. Tato vozidla jsou v areálu nonstop k dispozici. Pro případ kalamity jsou v záloze připraveny ještě dva další traktory, které mohou být k dispozici v řádu desítek minut. Stroje provádějí údržbu nejčastěji mezi 16. a 18. hodinou, druhá údržba probíhá mezi 2. a 4. hodinou ranní, aby bylo všechno uklizené před příchodem pracovníků do zaměstnání. Na tuto práci se dá využít jakýkoliv traktor, na který se namontuje radlice pro shrabování sněhu nebo v případě potřeby nástavba na solení. V případě kalamity je navíc v záloze ještě velké auto s vlekem a traktor s lopatou tak, aby se napadlý sníh dal v případě potřeby odvézt nebo shromáždit na jednom místě mimo komunikace. 

Když už námraza vznikne a hodně nasněží

Jak ale přistoupit k tomu, když je už země promrzlá a nepřetržitě prší? Opětovné solení je v takovém případě neúčinné a proti ledovce tak pomůže pouze kombinace soli a štěrku. „Máme odzkoušeno, že preventivní posolování menším množstvím soli před vznikem námrazy má mnohem lepší účinky, než boj s již vzniklou námrazou. V minulé zimní sezóně se vyskytly pouze tři dny, které můžeme z pohledu údržby silnic považovat za opravdu kalamitní. Země byla promrzlá, začalo pršet, z toho vzniklo náledí. Za pomoci kombinace soli a štěrku jsme i tuto nepříjemnost zvládli. Letošní zimní sezóna už přinesla víc kalamitních dní než celá minulá zima. Nepřetržité sněžení v kombinaci s mrazem zaměstnalo v uplynulém týdnu všechny naše kapacity,“ říká Václav Bartoš, jednatel společnosti B2 Assets. 

Sůl a štěrk nad zlato

Společnost B2 Assets dbá na to, aby se dodržovaly všechny standardy pro použití posypových materiálů. Celý kojetínský areál je vybaven kanalizací, která dělí vodu na splaškovou a dešťovou. Voda v kanalizaci prochází přes odlučovač ropných látek s řadou filtrů, aby se nečistoty nedostaly do půdy. Množství osoleného sněhu se navíc rozmělní v množství vody, které pobírá areál. Tím se sůl zředí natolik, že nepředstavuje zásah do krajiny. Štěrk plní svou nezastupitelnou roli v kalamitních dnech – při jarním čištění jej zametací stroje z cesty zase uklidí. Na dočištění menších ploch a chodníků se v areálu používají ruční vozíky s posypem, protože chodníky nejsou dimenzované na těžkou techniku.

Panattoni Park Kojetín je první unikátní vícepatrovou logistickou budovou v České republice, která vznikla na brownfieldu bývalých usazovacích nádrží cukrovaru Kojetín. Robotické distribuční centrum Amazonu představuje unikátní logistický projekt. Díky svému modernímu vybavení, šetrnému přístupu k životnímu prostředí a vysoké energetické soběstačnosti, patří mezi nejmodernější logistické haly v zemi. Projekt o půdorysné ploše bezmála 52 000 m2 nabízí ve čtyřech nadzemních podlažích více než 186 000 m2 pronajímatelné plochy. Logistický park získal certifikaci udržitelného přístupu BREEAM New Construction na nejvyšší úrovni „Outstanding“ s celkovým skóre 89,4 %. Na budově je zrealizována jedna z největších střešních fotovoltaických elektráren v České republice o výkonu přibližně 4 MW.

O společnosti B2 Assets

B2 Assets s.r.o. se od svého vzniku v roce 2011 pohybuje na poli property a facility managementu, v České republice spravuje více než 50 objektů. Poskytuje kompletní servis a zabezpečuje služby spojené s výrobními, logistickými, retailovými a kancelářskými plochami. Dále zajišťuje land development, projekční a inženýrské práce, stavební činnosti, technický dozor a ICT řešení. 

Zdroj: TZ Surikatapr.cz

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!