Totem, Charita, Klubíčko, potravinová banka. Všem pomůže Plzeň

Totem, Charita, Klubíčko, potravinová banka. Všem pomůže Plzeň
Celkem 4,152 milionu korun rozdělí město Plzeň čtyřem organizacím na unikátní projekty v sociální oblasti, které svým zaměřením nespadají do žádného dotačního programu vyhlašovaného Odborem sociálních služeb Magistrátu města Plzně.

Pro Plzeň jsou však jedinečné a obtížně nahraditelné. Podporu tak dostane Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, Diecézní charita Plzeň, Potravinová banka Plzeň a organizace Ponton.

„Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM obdrží na projekty Rozvoj komunitních aktivit v rámci poboček TOTEM dotaci 2,375 milionu korun a na Mosty – podpora osamělých seniorů a dalších potřebných žijících v domácnostech 192 tisíc korun. Diecézní charita Plzeň získá na Pomoc lidem v nouzi a dlouhodobě nezaměstnaným 735 tisíc korun. Dále město poskytne organizaci Potravinová banka Plzeň na projekt Potravinová a materiální pomoc pro Plzeň 250 tisíc korun a organizace Ponton obdržína Program včasné péče Klubíčko 600 tisíc korun,“ uvedlaEliška Bartáková, náměstkyně pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

V rámci projektu Rozvoj komunitních aktivit v rámci poboček TOTEM zajišťuje organizace pro cílovou skupinu celoroční kurzy, kluby a jednorázové akce pro veřejnost, které podporují mezigenerační propojování. Cílemprojektu Mosty je vytvoření fungující sítě dobrovolnické služby, která má pomoct zvýšit pocit bezpečí lidí žijících osaměle, převážně seniorů. Dále má také pomoci monitorovat a podporovat osoby, které prozatím nejsou klienty sociálních služeb.

Podpořený projekt Diecézní charity Plzeň vznikl sloučením dřívějších projektů na poskytování potravinové a materiální pomoci a JOB centra. Projekt je velmi úzce provázán s fungováním charitního humanitárního skladu. Aktivita JOB centrum je zaměřena na poradenství a podporu osobám hledajícím zaměstnání. Loni centrum využilo 57 lidí, letos jen za první pololetí 41. Druhá aktivita je zaměřena na poskytování pomoci těm nejpotřebnějším. Diecézní charita Plzeň provozuje výdejní místa v Plzeňském a Karlovarském kraji, včetně pracovní mikrostruktury pomoci na každém výdejním místě. Distribuční sklady celoročně doplňuje. V roce 2020 ve 13 výdejových místech charita vydala 104 tuny potravin bezmála pěti tisícům osob.

Potravinová banka Plzeň má za cíl shromažďovat zdarma potraviny, skladovat a přidělovat je humanitárním nebo charitativním organizacím, které poskytují potravinovou pomoc potřebným. V současné době spolupracuje s 31 organizacemi v Plzeňském kraji. V roce 2020 bylo jejím prostřednictvím vydáno 170 tun jídla, letošní předpoklad tento objem překročí.

Program včasné péče Klubíčko organizace Ponton je určen pro děti předškolního věku a jejich rodiče v případech, kdy děti nedocházejí do předškolních zařízení zařazených do rejstříku škol z různých důvodů. Většinou jde o děti vyrůstající v sociálně nepodnětném prostředí, jakým jsou například ubytovny nebo azylové domy.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!