Titul Zasloužilý senior letos patří čtyřem inspirativním ženám

Titul Zasloužilý senior letos patří čtyřem inspirativním ženám
Zlín – Rada města Zlína schválila udělení ceny Zasloužilý senior za rok 2023.

Na svém jednání rozhodla o ocenění čtyř seniorek, které jsou svým aktivním přístupem k životu a zapojením do činnosti komunity pomocí i inspirací pro své okolí.

„Smyslem ocenění Zasloužilý senior je vyjádřit uznání a poděkovat za práci pro společnost občanům seniorského věku. V tomto roce byly nominovány čtyři seniorky, které členové Komise sociální, zdraví a pro zdravotně postižené doporučili radě města ke schválení. Oceněným veřejně poděkujeme 17. října při divadelním představení, na které do Městského divadla Zlín již tradičně pozveme zlínské seniory,“ sdělil náměstek primátora města Zlína pro sociální oblast Vojtěch Volf.

Zasloužilým seniorem pro rok 2023 se ve Zlíně staly:

  • Marta Drábková

Marta Drábková se od roku 1972 věnuje folklóru, kdy ve Vizovicích vedla, více jak 20 let, folklórní taneční soubor Valášek. Po ukončení této činnosti přijala nabídku ze ZŠ v Želechovicích, aby se ujala vedení folklórního kroužku. Jejím cílem bylo, aby si děti s chutí zatančily, učily se poznávat lidovou kulturu, ale také vystupovaly na různých veřejných akcích. V současné době je aktivní cvičitelkou v Klubu učitelů a přátel školy, pro klub také organizuje výlety a sestavuje program. O svoji vitalitu pečuje například studium na Univerzitě třetího věku.

  • Alenka Panáková

Alenka Panáková je zakladatelkou a předsedkyní spolku Společenství vdov a vdovců, které funguje již jedenáct let. Vzniku společenství předcházela její bolest po ztrátě manžela, kdy zatoužila pomáhat druhým překonávat tíživé období po ovdovění. Na tuto službu se připravovala i studiem na teologické fakultě. Již po roce práce se jí podařilo uspořádat setkání vdov a vdovců na Velehradě, kde se z různých míst Moravy sjelo na tři sta účastníků. Kromě organizace setkávání členů ve společenství pořádala i přednášky pro veřejnost a neúnavně se věnovala shánění financí na aktivity.

  • Jarmila Ferusová

Jarmila Ferusová organizuje již čtvrt století pro členy organizace VERTEBRO - pro lidi postižené civilizačními chorobami, ale nejen pro ně - přednášky, besedy, rekondiční cvičení, pobytové zájezdy s rekondičními aktivitami a mnoho dalšího. Dělá vše proto, aby měli senioři a seniorky příjemně naplněný volný čas, utužovali si zdraví a vzájemně se podporovali. Kromě jednotlivých akcí zorganizovala pravidelná celoroční rehabilitační cvičení ve Zlínském klubu 204. Angažuje se rovněž ve výboru Asociace nestátních neziskových organizací Zlínského kraje.

  • Ludmila Rýznarová

Ludmila Rýznarová byla při vzniku Zlínského klubu seniorů na Podhoří (ZKS Podhoří) zaměstnaná jako kuchařka v tehdejší jídelně pro seniory. Již v této době v rámci svého volna pekla na různé společenské akce klubu zákusky a ochotně vypomáhala na těchto akcích s obsluhou. Před devíti lety se stala členkou klubu a také členkou výboru klubu na Podhoří. Doposud pro klub peče zákusky a připravuje pohoštění a nezištně spolupracuje s ostatními členkami na organizaci akcí pro seniory.

Zdroj: TZ Zlin.eu

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!