Střední školy v Praze praskají ve švech - 16 % žáků bez místa

Střední školy v Praze praskají ve švech - 16 % žáků bez místa
Ministr školství Mikuláš Bek upozornil na vážné kapacitní problémy středních škol v Praze, které se projevily při přijímacím řízení. Šestnáct procent žáků se nedostalo na žádnou střední školu, což je výrazně více než v jiných krajích.

Ve čtvrtek během vysílání pořadu **Události, komentáře** upozornil ministr školství  na vážné kapacitní problémy středních škol v Praze. Hovořil o nedostatku míst pro studenty, což se markantně projevilo při přijímacím řízení na střední školy. Podle statistických údajů se v prvním kole přijímaček nedostalo na žádnou střední školu až šestnáct procent žáků, zatímco v ostatních krajích byla neúspěšnost přijímacího procesu přibližně šest procent.

Ministr Mikuláš Bek (STAN) zdůraznil v pořadu 'Události, komentáře'  nutnost okamžitých akcí k vyřešení tohoto naléhavého problému. „V Praze máme dlouhodobé kapacitní problémy,“ řekl Bek. „Metropole musí sloužit nejen místním studentům, ale i těm, kteří přicházejí z přilehlých okresů středních Čech.“

Debatuje se o možnostech rozšíření kapacit středních škol prostřednictvím budování nových školních kampusů na hranicích Prahy a Středočeského kraje. Tato strategie by podle ministra mohla situaci zásadně zlepšit. „Bez nových školních kapacit nebude možné poptávku v hlavním městě uspokojit,“ varoval ministr.

Jedním z kroků, které již byly učiněny, je zvýšení podílu všeobecného vzdělání na středních školách. Dosud platil regulační rámec stanovující, že maximálně třicet procent kapacity středních škol může být věnováno všeobecnému vzdělávání, ale tento limit byl zvýšen až na padesát procent. „Doufám, že kraje, zejména Praha, tuto možnost využijí, aby v příštím roce převis poptávky nebyl tak vysoký,“ dodal Bek.

Ministr také zmiňoval, že tento problém mohl být řešen již před pěti lety, kdy bylo zřejmé, že demografický vývoj bude znamenat nárůst počtu studentů. „Bohužel se to neřešilo. V tuto chvíli využívám všech nástrojů, které ministerstvo má, k tomu, abychom situaci změnili,“ připomněl Bek.

Rychlá reakce zřizovatelů a vytvoření nové kapacity je nyní klíčová nejen v Praze, ale i v dalších krajích, jako jsou Jihomoravský či Jihočeský. „Je třeba rychle jednat, abychom v příštích letech snížili převis poptávky,“ uvedl ministr.

Bek se také vyjádřil ke kritice šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která kritizovala nedostatečný pokrok v oblasti školství od jeho nástupu. „Elektronizujeme přihlášky na střední školy a připravujeme nové vzdělávací programy, což jsou zásadní změny,“ oponoval ministr a dodal, že některé kroky vlády nemusí být z Poslanecké sněmovny dobře viditelné. Od středního školství se nyní očekává rychlá reakce a přizpůsobení kapacit aktuální poptávce, aby se zajistilo, že všechny děti budou mít přístup ke kvalitnímu vzdělání.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!