Starosta potrestán za dotační podvod

Starosta potrestán za dotační podvod
Vrchní soud v Olomouci udělil podmíněný trest a pokutu 300 tisíc Kč starostovi města Vápenná Leošovi Hannigovi. Kauza souvisí s využitím dotace EU na rekonstrukci Latzelovy vily.

Tento trest je méně přísný než předchozí rozhodnutí Olomouckého krajského soudu, který za stejný zločin poslal Hanniga na pět let do vězení a uložil mu pokutu šedesát tisíc korun.

Tato kauza je součástí širší debaty o tom, jakým způsobem jsou využívány dotace z Evropské unie pro různé komunální projekty. Konkrétně se Haniggovi podařilo získat takovou dotaci na rekonstrukci Latzelovy vily, která je v jeho městě. Podle původních plánů měla tato rekonstrukce vést k rozšíření sociálních služeb ve městě. Avšak, poté, co došlo k zpoždění v rekonstrukci, tyto plány nebyly realizovány.

Hannig se bránil tím, že dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie nebyly úmyslné. Na základě těchto námitky podal návrh na odvolání k Vrchnímu soudu. Státní zástupce navrhl v závěru ponechání trestu pěti let vězení. Přesto vrchní soud Haniggovi uložil nižší trest, když tříletý trest ve vězení byl podmíněný odkladem na čtyři roky.

Soudce Vladimír Štefan vysvětlil, že Hannig nesplnil podmínky dotace a uvedl nesprávné informace o nových sociálních službách a aktivitách ve zprávě o této investiční akci, aby se vyhnul riziku, že obec bude muset poskytnutou dotaci vrátit.

Navzdory přísnému trestu se Hannig brání a tvrdí, že je nevinný. „Nic jsem neukradl, nic jsem nezpronevěřil. Všechny finanční prostředky se vrátily jak státu, tak EU. Obec má za deset milionů korun opravenou budovu, kterou v tuto chvíli využívá spousta lidí a spoluobčané“, prohlásil Hannig. Státní zástupce Ondřej Frgal uvedl, že vrchní soud významně snížil trest, ale uznal, že uložení peněžitého trestu bylo správné, jelikož šlo o snahu získat majetkový prospěch, byť jen pro obec, a ne přímo pro obžalovaného.

V závěru je třeba zmínit, že obžaloba brání Hannigovi ve výkonu starosty města po dobu 21 let. Sdružení místních samospráv však Hanniga podpořilo a odmítlo tvrzení, že by se úmyslně dopouštěl podvodu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!