Stará synagoga září na oslavu Chanuky

Stará synagoga září na oslavu Chanuky
Ve dnech 28. listopadu až 6. prosince se rozzáří plzeňská Stará synagoga i prostor okolo ní. Unikátní světelná instalace nazvaná Osm světel bude netradiční oslavou židovského svátku Chanuka.

Studenti ateliéru multimediální tvorby Fakulty designu a umění – Sutnarky, pod vedením MgA. Jana Morávka, připraví pro tuto příležitost speciální světelnou instalaci. Podobně jako se po osm dní postupně zapalují svíčky na chanukiji, bude i projekt Osm světel postupně gradovat.

První chanukový večer (28. listopadu od 16.00) bude slavnostní zahájení. Zapálení první chanukové svíčky se zúčastní i významní představitelé náboženského, kulturního a společenského života, například velvyslankyně státu Izrael J. E. Anna Azari, vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon, hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová a další. V rámci slavnostního zahájení vystoupí studenti Konzervatoře Plzeň, kteří nastudovali židovské písně a modlitby. Představí se pod taktovkou dirigenta a skladatele Václava Benjamína Špírala, který pro tuto příležitost připravil aranže a za inspirace tradičním nápěvem zhudebnil jednu z modliteb.

V průběhu následujících sedmi dnů bude světelná instalace otevřená veřejnosti vždy od 16.30 do 20.00. „Prostor synagogy má svoji silnou atmosféru, proto jsme se rozhodli nepřijít s klasickým mappingem a kopírovat základní tvary prostoru. Je to hra světel a ornamentu, která podporuje ducha místa. Není to několikaminutová show, ale světelná instalace“, popisuje Jan Morávek, autor projektu.
Projekt Osm světel bude zakončen 6. prosince v 18.00 koncertem „Nikdy ne 2x stejně“ v podání Zelí-Potkan Orchestra plzeňské konzervatoře opět pod taktovkou Václava Benjamína Špírala, který dodává: „Bude se jednat o jedinečnou orchestrální improvizaci ve spojení hudby a světla.“ Po celou dobu trvání projektu, a ještě do poloviny ledna bude v prostorách synagogy k vidění fotografická výstava Radovana Kodery Světlo v tmách.

Celý projekt se uskuteční za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!