Soví noc přilákala do záchranné stanice rekordní počet lidí

Soví noc přilákala do záchranné stanice rekordní počet lidí
Rekordních cca 150 lidí se zúčastnilo páteční Soví noci, akce na Záchranné stanici živočichů v Plzni.

Akce pořádána hlavně kolegou Lubošem Volterem pod hlavičkou ČSO přilákala nečekané množství zájemců, a to jak mladých rodin s dětmi, tak i seniory.

"Zvládnout takhle velký dav lidí, kteří se mimo jiné ani nevešli k nám do záchranné stanice, bylo poměrně náročné, ale podle reakcí na závěr akce jsme to snad všichni společně zvládli," líčí šéf zvířecích záchranářů a stanice Karel Makoň. 

Soví noc v Plzni začínala 23. 3. 2018 v 18:00 hod. v areálu ZSŽ Plzeň na Doubravce. "Tím, že jsme se opravdu všichni nemohli do stanice vejít, museli jsme zahájení akce, uvítání účastníků a všeobecnou úvodní část o sovách operativně přesunout ven na svah vedle stanice. I tady to však bylo ne zrovna ideální, a tak jsme s živými ukázkami mezi lidmi pendlovali," popisuje Makoň.

O všeobecné biologii sov přítomné informoval hlavně Luboš Volter, hlavní organizátor akce.

U stanice si lidé mohli kromě místního výra velkého (Kuby) a sovy pálené (Adély) prohlédnout i sovu pálenou kolegy Jiřího Segeče,
který se akce zúčastnil rovněž.

Celá skupina se následně přesunula k lesu pod Chlum, kde byla připravena druhá část výkladu Luboše Voltera o jednotlivých druzích našich sov a ohřívaný jablečný mošt pro zahřátí.

Zde se promítaly na plátno fotografie a pouštěl se hlas sov ze záznamu.

O kus dál u lesa kolega Miloš Paisker natáhl ornitologickou síť a připravil ukázku odchytu a kroužkování sov. Kalous ušatý však ten večer na Chlumu asi ani nebyl, jelikož dav, který se valil k lesu, ho pravděpodobně vyděsil.

Kolem dvacáté hodiny byl Soví den ukončen ukázkou u ornitologické sítě. "Jediné, co jsme měli v záloze pro případ, že se nic nechytí, byl živý pacient naší stanice, a to puštík obecný s poraněným okem. Od ornitologické sítě se pak jednotliví účastníci postupně po své vlastní ose vraceli zpět ke stanici, kde parkovali nebo jim navazovala doprava," dodává Makoň.

Ten děkuje všem zúčastněným, zejména Luboši Volterovi, za výbornou akci a její organizaci.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!