Sokolov: Proč odchází ortopedi z nemocnice?

Sokolov: Proč odchází ortopedi z nemocnice?
Ortopedie v Sokolově za posledních 20 let udělala velký krok kupředu. Pod vedením primáře Vastla se mimo jiné podařilo zvýšit počet výměn velkých kloubů až k 600 / rok, zavedly se nejmodernější trendy v operativě. Tím se ortopedie v Sokolově opakovaně zařadila mezi nejvýkonnější pracoviště v ČR.

Podařilo se vybudovat přátelské vztahy se všemi zdejšími ortopedy i ortopedy mimo Karlovarský kraj. Výsledky naší práce jsme si získali jejich důvěru, proto nám posílají své pacienty k operacím. 

Kromě ekonomické  výkonnosti oddělení primář Vastl dbal i na odborný růst lékařů, umožňoval jim provádět složité operace, u kterých asistoval. Jeho lékaři tím získali potřebné zkušenosti a přehled v operativě. Primář tak věděl, že jednomu z nich tak bude moci s klidným svědomím předat vedení ortopedického oddělení. 

Přesto, že zájemců na operaci TEP je v současné době 2000. Naše podněty ke zvýšení operativy (rezervační systém k endoprotézám, hromadná schůzka s ředitelstvím, žádost o rozšíření MOJIP) nebyly na ředitelství opakovaně vyslyšené. Z tohoto důvodu je čekací doba na endoprotézu přibližně čtyři roky, což je 4x déle než jinde v republice.

Celkově bylo naší snahou vyjít maximálně vstříc našim pacientům, kteří trpí velkými bolestmi. A zároveň vyjít vstříc ředitelství, jehož zájmem by měl být ekonomický profit.

Vše vyvrcholilo v prosinci 2020, kdy primář Vastl avizoval svůj odchod. Rozhodl se předat svou funkci svému kolegovi, MUDr. Kňourkovi. Ředitelství však rozhodlo o vypsání výběrového řízení, ve kterém od počátku prosazovalo svého kandidáta.

Respektujeme právo majitele vybrat si svého primáře, my však neseme odpovědnost za naše pacienty. Zvolený kandidát absolutně nesplňuje naše odborné a především morální hodnoty. Navíc nemá žádné vazby na karlovarský region.

Žádali jsme o hromadnou schůzku s ředitelstvím, kde jsme chtěli naše argumenty přednést. Schůzka však byla zamítnuta a byli jsme vyzváni k podání výpovědí na personálním oddělení.

Žijeme v tomto regionu již mnoho let. Máme zde své ambulance, rodiny a především pacienty, na kterých nám velmi záleží. Je v našem zájmu najít s ředitelstvím řešení vzniklé situace.

Přáli bychom si, aby se situace uklidnila a nadále jsme mohli poskytovat péči našim pacientům v Nemocnici Sokolov. 

Pokud však vedení preferuje svého kandidáta před sehraným týmem 7 ortopedů, nezbývá nám než se s tímto rozhodnutím smířit a ukončit pracovní poměr k 28.2.

Rádi bychom Vám poděkovali za přízeň, kterou jste nám 20 let věnovali a věřte, že naše péče Vám bude k dispozici i nadále. O tom kde, Vás budeme informovat. 

S pozdravem,

tým ortopedie Sokolov - MUDr. Galek ml., MUDr. Galek st., MUDr. Kalenda, MUDr. Kňourek, MUDr. Makki, MUDr. Vastl ml., em. prim. MUDr. Vastl st.



Zdroj: fb Ortopedie Sokolov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!