Sokolov: Potravinová banka se chlubí nově upravenými prostory

Sokolov: Potravinová banka se chlubí nově upravenými prostory
Centrální sklad v Sokolově rozšířila Potravinová banka Karlovarského kraje z.s. Nově tak bude schopná pojmout více potravin, než tomu bylo doposud. Navíc by do konce roku měla zakoupit nové vozidlo s chlazením pro přepravu darovaných potravin.

„Rekonstrukce skladovacích prostor vyšla na téměř 800 tisíc korun. Díky prostředkům od Ministerstva zemědělství jsme mohli zdvojnásobit kapacitu skladu a navíc pořídit nové regály s vysokou nosností,“ sdělil Milan Hloušek, ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje z.s.

„Nyní jsme tedy dostatečně připraveni na Národní potravinovou sbírku, která se letos koná v sobotu 11. listopadu. Tento den je symbolický v tom, že připadá na svátek svatého Martina, který obdaroval promrzlého nuzáka svým pláštěm. Podobně dobrý skutek mohou během sbírky vykonat i lidé v Karlovarském kraji,“ připomenul starou legendu Hloušek.

Další novinkou má být nové užitkové vozidlo za zhruba 626 tisíc korun, v němž chce organizace vozit chlazené zboží darované velkoobchody a obchodními řetězci z kraje.

„Automobil již máme objednaný. Dostat bychom ho měli ještě v letošním roce. Pro nás to bude velký vánoční dárek, který nám značně usnadní distribuci potravin. Navíc se nám tím i rozšíří darovaný sortiment. Nově budeme moci brát i větší množství ovoce, zeleniny, uzenin nebo mléčných výrobků,“ vysvětlil Hloušek potřebu nového vozidla.

Současně doplnil, že i dotaci na automobil poskytlo neziskovce Ministerstvo zemědělství.

Cílem potravinové banky je získávat zdarma přebytky produkce zemědělského i potravinářského průmyslu nebo neprodejné, ale poživatelné potraviny. Vedle toho shromažďovat zboží při veřejných sbírkách potravin v supermarketech či ve školách.

„Tyto potraviny jsou pak dále bezplatně distribuovány jiným sdružením bojujícím proti hladu. Jedná se o neziskové či charitativní organizace provozující například azylové domy, noclehárny nebo domovy pokojného stáří,“ vysvětlil ředitel.

Stejně jako v minulém roce, tak i letos připravilo Ministerstvo zemědělství na podporu potravinových bank humanitárních organizací finanční podporu v celkové výši 30 milionů korun.

„Touto podporou jsme chtěli usnadnit provoz charitativních organizací, protože pomáhají potřebným, kteří mají často problém zajistit si i základní potraviny. Je vidět, že tato sociální podpora byla dobře zacílená, loni si s její pomocí organizace nakoupily zejména chladicí zařízení a rozšířily prostory pro skladování potravin. Některé banky před tím vůbec chladicí zařízení neměly, jiným se povedlo zvětšit jejich objem až dvojnásobně. To by bez naší podpory nebylo možné,“ uvedl již dříve ministr zemědělství Marian Jurečka.

Za zmínku také stojí, že loni na podzim začala platit novela zákona o potravinách, kterou připravilo Ministerstvo zemědělství. Ta zavedla možnost darování potravin prostřednictvím charitativních a humanitárních organizací (například potraviny špatně označené nebo deformované).

Obchodníci, kteří chtějí vyřazené, avšak bezpečné a zdravotně nezávadné potraviny darovat na charitativní účely, mají nově k dispozici seznam oprávněných příjemců těchto potravin. Na seznamu je 56 neziskových organizací z celé republiky. Mezi nimi nechybí ani Potravinová banka Karlovarského kraje.

Seznam organizací, kterým mohou obchodníci potraviny darovat, zveřejnilo Ministerstvo zemědělství. Mimo potravinových bank jsou to především oblastní charity, ale například i jeden hospic. Další neziskové organizace, které chtějí potraviny přerozdělovat potřebným, se mohou přihlásit.

Potravinová banka Karlovarského kraje se zapojila i do projektu, který realizuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jedná se o potravinovou a materiální pomoc určenou pro nejchudší občany České republiky. Předmětem pomoci jsou potraviny jako těstoviny, čočka, cukr, těstoviny, konzervy. Dále základní hygienické potřeby jako mýdlo, zubní kartáček, šampon, prací prášek, dětské plenky. Rodiny s dětmi navíc dostávají kojeneckou výživu, dětské příkrmy či trvanlivé mléko. K dispozici je i toaletní papír, čisticí prostředky a hygienické potřeby pro ženy.

Nechybí ani nejnutnější ošacení a vybrané domácí potřeby jako nádobí, prostředky na úklid, ručníky a utěrky.

„V blízké době očekáváme závoz teplého oblečení, které se bude klientům v zimě jistě hodit. Jedná se o čepice, rukavice nebo šály,“ poznamenal Hloušek.

Velmi důležitou součástí distribuce všech druhů potravinové a materiální pomoci jsou doprovodné aktivity jako dluhové poradenství, pracovněprávní poradenství, asistence při navázání kontaktu s úřadem práce a sociálními službami. Díky projektu se během 24 měsíců, od října 2016 do září 2018, pomoc dostane k 60 tisícům nejpotřebnějším za celkových 238 milionů korun. Počet partnerů se oproti předcházejícímu projektu zvýšil z 5 na 17 a potřebná pomoc je dostupnější.

Cílem projektu je pomoci lidem ve vážné sociální nouzi překlenout těžké období a vhodně je nasměrovat a motivovat k dlouhodobějšímu řešení svých problémů. Tedy k řešení příčin své obtížné životní situace a hmotného nedostatku zapříčiněného nezaměstnaností, nízkým vzděláním a právním povědomím, rodinnými a vztahovými problémy, vysokým zadlužením, obtížnou orientací po návratu z ústavní výchovy nebo výkonu trestu odnětí svobody, psychickými nemocemi, závislostmi, neplacením alimentů a často kombinací uvedených příčin, které v důsledku znamenají chudobu.

V současné době Potravinová banka Karlovarského kraje dostává potraviny od obchodních řetězců Tesco, Globus a velkoobchodu Makro. K těmto stálým dárcům se občas přidávají i další firmy nebo soukromí podnikatelé.

Tesco v letošním roce poskytlo České federaci potravinových bank finanční dar ve výši 520 tisíc korun.

Za výtěžek federace pořídila velké množství termoboxů pro jednotlivé pobočky potravinových bank. Důvod je prostý. Bez kvalitních termoboxů totiž není možný bezpečný transport chlazených potravin k těm, kteří je nejvíce potřebují.

„Také my jsme díky příspěvku zakoupili termoboxy za přibližně 10 tisíc korun,“ upřesnil Hloušek.

Peníze na provoz a vybavení získává nezisková organizace i od měst z našeho kraje. Letos se dočkala podpory ze strany města Chodova, Kraslic a Karlových Varů. V minulosti finančně pomohl také Karlovarský kraj, Cheb, Ostrov nebo Aš.

„Všem děkujeme. Díky poskytnutým penězům totiž můžeme realizovat projekt, jehož posláním boj proti hladu a proti plýtvání potravinami,“ zdůraznil Hloušek.

Potravinovou banku Karlovarského kraje založily v roce 2015 dobročinné organizace s dlouholetou působností v našem regionu – Farní charity, Armáda spásy a Pomoc v nouzi, o.p.s.


Zdroj: Milan Hloušek, ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje z.s.



    Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!