Sokolov: Policejní sbory mají svou první historickou výstavu (TV Západ)

Sokolov: Policejní sbory mají svou první historickou výstavu (TV Západ)
Historie a současnost policejních sborů na Sokolovsku je název výstavy, kterou společně připravily Muzeum Sokolov a Městský dům kultury v Sokolově. Vernisáž se uskutečnila ve středu 18. května za účasti řady osobností regionu a uniformovaných příslušníků Policie ČR, Městské policie Sokolov a dalších.

Výstavě předcházely nejen dlouhé a pečlivé přípravy, ale také informační stánky a čestná stráž před vchodem do zámečku. 

Za zvuků instrumentální verze chorálu proběhl slavnostní nástup jednotky. Starostka Sokolova Renata Oulehlová připomněla dobu covidové pandemie, kdy patřil náš region k nejpostiženějším a vyzdvihla spolupráci se složkami IZS a Policie ČR

"Byly často chvíle, kdy ten strach nás obcházel a kdy jsme museli řešit věci, které před námi nikdy nikdo řešit nemusel. A zodpovědně říkám, že to bylo pro nás o hodně jednodušší, že jsme se mohli opřít o Policii ČR a vždy jsme ve vás cítili to, že nám pomáháte, a že nás chráníte. Ta spolupráce s Městskou policií a s Policií ČR je opravdu na vysoké úrovni a já vám za to ještě jednou z celého srdce mnohokrát děkuji," poděkovala Oulehlová. 

Své zdravice přednesli také krajský ředitel Policie ČR generál Petr Macháček, autor myšlenky výstavy velitel Městské policie Sokolov Petr Kubis, či historik a učitel sokolovského gymnázia Vladimír Bružeňák. Ten připomněl zaměření a rozsah expozice. 

"Tuto výstavu, kterou, jak už zde také říkal pan kolega Rund, jsme koncipovali jako takový průtah historií sboru, nejen tedy Policie, ale také dnes už neexistujícího četnictva, od doby rakouské monarchie až do doby 90. let. To, co tam na té výstavě uvidíte, nejsou jenom nějaké dobové artefakty, tzn. uniformy vztahující se k těm daným sborům. Jsou tam ale i průřezy historií těch daných jednotlivých sborů. A snažili jsme se to zaměřit nejen na město Sokolov, protože těch informací, abych tak řekl, není zase tolik v té celé historii jen k městu, ale spíše na region, tzn. na Sokolovsko," přiblížil Bružeňák. 

Návštěvníkům výstavy se věnují nejen pracovníci muzea, ale i Městské a státní policie. Od zahájení výstavy se střídají školní třídy jedna za druhou z celého regionu.

"Nejstarší předměty jsou zapůjčeny z archivu z Jindřichovic a je to taková listina, kdy tady v Sokolově už byl strážník a shodou okolností asi neměl moc peněz, protože si musel půjčovat asi 100 zlatých, a to je ta nejstarší listina. A potom jsou tam krásné třeba policejní přilby z 20. let 20. století, trošku do německého, ale i trošku do amerického stylu, konkrétně sokolovské a loketské. Máme tady unikátní zbraně, které nikde nikdo neviděl. Jsou z případu Mýtina z roku 1968, zapůjčeny z policejního muzea v Praze a jsou to americké samopaly, které byly nastraženy jako součást takové provokace právě v tom roce 1968 a bylo to prakticky použito potom jako jedna z věcí, proč vlastně vstoupila vojska Varšavské smlouvy do Československa," prozradil ředitel sokolovského muzea Michael Rund. 

Na historicky první velké výstavy věnující se tomuto tématu si podle autorů najde každý něco. 

"Ať už jsou to školáci, tak i běžné turisté, protože jsou tam zpracované právě i třeba ty policejní případy. Snažili jsme se alespoň je zpracovat tak, aby tam mohla chodit i mládež, takže takové ty největší podrobnosti nebo drastické fotografie tam neukazujeme. A samozřejmě je to i o tom, že se nám podařilo zapůjčit poměrně dost předmětů. Jsou to právě třeba ať už zbraně nebo uniformy, a jsou to takové ty uniformy třeba které znáte z filmu. Všichni znají muže s koženou brašnou a toho policistu, který vypráví ten příběh, jak dostali příkaz a toho muže s koženou brašnou zastřelili a bylo to z jednoho filmu, který známe všichni, tak třeba takové uniformy tam máme. Máme tam i takové ty typicky zelené uniformy, ale i uniformy Sboru národní bezpečnosti. Ale za mě co je úplně nejhezčí, tak jsou to ty exponáty přileb z těch 20. let 20. století, protože tam se skutečně snoubí jak historie, tak i krása," dodal Rund. 

A zatímco odborníci a milovníci historie mohou načerpat řadu zajímavostí, dětem se nejvíce líbí předměty, které si mohou vyzkoušet. Policejní přilby, neprůstřelné vesty i štíty. Velká výstava v sokolovském zámečku potrvá do 28. srpna. Podrobnosti včetně otevírací doby najdete na stránkách muzea na adrese www.omks.cz.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!