Sokolov: Odcházející zaměstnanci SU získají od státu příspěvek

Sokolov: Odcházející zaměstnanci SU získají od státu příspěvek
Nárok na státní příspěvek 5 300 korun mají nově i zaměstnanci těžební společnosti Sokolovská uhelná (SU), kteří musí odejít kvůli útlumu těžby a zpracování hnědého uhlí. Vyplývá to z novelizace nařízení o příspěvku ke zmírnění sociálních dopadů souvisejících s restrukturalizací a útlumem těžby uhlí, kterou schválila Vláda ČR.

Se SU se v původním nařízení nepočítalo. Se žádostí o pomoc pro SU se na vládu a premiéra letos v květnu obrátily tři desítky starostů ze Sokolovska a o řešení situace žádal i Karlovarský kraj.

Vznik dopisu vládě a premiérovi inicioval Sokolov, zástupci města pak stačili během dvou dnů navštívit ostatní starosty v regionu, aby jim vysvětlili situaci a svou aktivitu. Ti pak pod dopis připojili své podpisy. Pomoc SU a Sokolovsku poté podpořil také Svaz měst a obcí ČR.

„Vycházeli jsme z toho, že Karlovarský kraj a především pak Sokolovsko jsou strukturálně jednou z nejpostiženějších oblastí České republiky a musí se potýkat s celou řadou závažných problémů,“ uvedla starostka Oulehlová.

„Na vládu a premiéra jsme se obrátili s prosbou o pomoc v situaci, která může přerůst v ekonomický a sociální kolaps regionu. Zvláště při propouštění stovek lidí ze Sokolovské uhelné. Chtěli bychom nyní poděkovat starostům, kteří dopis podepsali, i Karlovarskému kraji za úsilí, jež řešení této problematiky věnuje,“ dodala starostka Oulehlová.

Nárok na finanční příspěvek se vztahuje i na ty zaměstnance, kteří byli z důvodu nadbytečnosti ze společnosti uvolněni ze SUAS už letos v červenci. Délka pobírání příspěvku je závislá na délce odpracovaných let u společnosti a věkem zaměstnance a činí minimálně 3 měsíce a maximálně pak 60 měsíců. Podmínkou pobírání příspěvku je podání žádosti v termínu 6 měsíců od ukončení pracovního poměru k příslušnému státnímu podniku Palivový kombinát Ústí, státní podnik. Všichni zaměstnanci, kteří mají od 1. 7. 2020 nárok na pobírání příspěvku, budou kontaktováni buď přímo personálním úsekem Sokolovské uhelné, nebo ve spolupráci s odbory.


Zdroj: město Sokolov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!