Sokolov: Nové pobytové zařízení Čtyřka přijalo první klienty

Sokolov: Nové pobytové zařízení Čtyřka přijalo první klienty
Nové pobytové zařízení se zvláštním režimem Čtyřka v Sokolově přijalo v pondělí 17. ledna prvních pět klientů. Jedná se o tři muže a dvě ženy. Příjemný pobyt jim osobně popřála sokolovská starostka Renata Oulehlová a k tomu ještě přidala malý dárek. Nedávno vydanou knihu od Jana a Michaela Rundových s názvem Čtyřka.

"S nástupem prvních klientů se podařilo definitivně dotáhnout do konce největší investiční projekt v historii města. Čeká na ně moderní zařízení, jichž v této kategorii zatím mnoho není. Všem klientům přeji, aby se jim v naší Čtyřce dobře žilo. A chci také vyjádřit velké poděkování personálu Čtyřky, který musel před zahájením ostrého provozu udělat spoustu práce a další spousta práce je před ním v souvislosti s tím, jak budeme přijímat další klienty," uvedla starostka Renata Oulehlová.

První klienti obsadili lůžka domova pro seniory, kterých je 11. Většina kapacity Čtyřky, pět desítek lůžek, připadá na domov se zvláštním režimem. Ten je určen lidem s chronickým duševním onemocněním od 50 let výše. Celkem tedy zařízení nabízí 61 míst. Podle Ivety Leischové, ředitelky městské organizace Sociální služby Sokolov, pod níž náleží i Čtyřka, je o umístění značný zájem. "Obě kategorie lůžek jsou již naplněny a počet zájemců převyšuje naší kapacitu," uvedla. Zařízení přijímá přihlášky od loňského října.

Další senioři budou přijímáni v příštích týdnech. Musí nejdříve projít sociálním šetřením z něhož vyplyne, zda žadatel splňuje podmínky pro přijetí. "Snažíme se Čtyřku naplnit co nejdříve a uspokojit žádosti žadatelů, ovšem máme omezené kapacity. Naše sociální pracovnice vyjíždí do terénu každý den, jsou tam prakticky celou svojí pracovní dobu a snaží se provádět šetření na místech, kde žadatelé zrovna jsou," řekla ředitelka.

O klienty se bude starat šest desítek zaměstnanců. Vedení ale stále hledá personál. Poptávka je zejména po všeobecných zdravotních sestrách, kterých má být sedm a nyní jsou čtyři, sociálních pracovnicích nebo pečovatelích. Domov je určen zejména pro lidi s neurodegenerativními poruchami, například s Alzheimerovou nebo Parkinsonovou chorobou a pro seniory. Zařízení jim nabídne nepřetržitou péči. Ve třech patrech mají k dispozici 10 dvoulůžkových a 41 jednolůžkových pokojů se sociálním zázemím. Každé patro má terasu, centrální koupelnu, sesternu, aktivizační místnost a společnou jídelnu. V přízemí je administrativní místnost, recepce, kaple, společenský sál a kavárna. Součástí objektu je také zahrada a parkovací místa pro návštěvy.

Stavba pobytového zařízení začala v roce 2019 v srpnu a skončila loni v červnu. Jde o největší investici města za posledních 20 let. Stavba stála 166 milionů korun, přičemž radnice na ni získala dotaci 65 milionů z ministerstva práce a sociálních věcí. Na vybavení kuchyně a prádelny, včetně nábytku, dala 13,2 milionu korun. Pobytové zařízení vyrostlo na místě, kde dříve stála 4. Základní škola v Sokolově. Odtud i název Čtyřka.

Zdroj: Město Sokolov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!