Sokolov: Na pořádek ve městě dohlédnou společné hlídky (TV Západ)

Sokolov: Na pořádek ve městě dohlédnou společné hlídky (TV Západ)
V ulicích Sokolova se v letních měsících budou pohybovat společné hlídky Policie ČR a Městské policie. Průzkum pocitu bezpečí, který ve městě již několikrát proběhl, zjistil, že se lidé stále obávají v některých lokalitách. A to navzdory skutečným oficiálním policejním statistikám.

„Bohužel výsledky jsou stále stejné. Což by si člověk mohl říci, dobře, tak co jsme tady udělali za práci. Ale je to tím, jak život ve městě probíhá. Lidé se bojí v lokalitách, kde nám v současné době žijí Romové, protože i Romy občané vyhodnocují jako skupinu, které se nejvíce bojí, ač k tomu mnohdy není ani důvod. Z hlediska trestných činů, protože právě v těchto lokalitách, když si porovnáte, jak mi říkáme nápad trestné činnosti, přestupků, tak se tam v uvozovkách nic neděje. Nicméně tam ale dochází k takové pouliční kriminalitě, obtěžování občanů, a to může být do budoucna začátek velkého průšvihu,“ komentoval výsledky náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis.  

K dlouhodobě zmiňovaným místům, kde se lidé bojí, patří okolí nádraží a ulice U Divadla. Také čtvrť nad kinem Alfa, části sídliště Michal a parky, kde se zdržují bezdomovci. Těch je ve městě několik desítek. 

„Vyhodnocení kriminality v těchto úsecích se neshodují s pocitem bezpečí. Kriminalita tam není vysoká. Nicméně občané města Sokolova to vnímají tak, že se v těchto lokalitách bojí. Takže chceme vyjít vstříc občanům a posílit výkon služby v těchto lokalitách,“ potvrdil předchozí tvrzení vedoucí územního odboru Sokolov Policie ČR Karel Stodola. 

Kdo se hlídek v Sokolově bude účastnit?

„Samozřejmě Policie ČR. Budou do toho zapojeni kynologové Krajského ředitelství, odbor cizinecké policie,   dopravní inspektorát společně s městskými strážníky,“ vyjmenoval Stodola.

„Vnímáme to tak, že Městská policie musí doplňovat tu státní policii, takže jsme přivítali tuto možnost, která zde byla i v minulosti. Předpokládáme, že to bude i jakási prezentace obou složek a budeme deklarovat spolupráci, že opravdu táhneme za jeden provaz a že věci chceme řešit společně,“ uvedl Kubis.

V minulosti se v rizikových oblastech města objevovaly informační stánky Městské policie. Ty se mají vrátit.

„Je to o diskusích. Je to opravdu o tom, přibližovat se k lidem co nejvíce, proto např. i ty stánky, které nyní stavíme po městě v rizikových oblastech. Když jdou lidé např. z práce, aby se zastavili u stánku Policie ČR, kde je policista či strážník, a mohli by diskutovat o věcech. Proto uvažujeme, že bychom udělali služebnu např. na vlakovém nádraží, kde je problémů nejvíce, a to nejen Městské policie, ale aby se tam zastavila i státní policie. Nicméně to asi není úplně ta cesta, která by, myslím si, problém řešila. Je to spíše takový preventivní okamžik. Policista nebude sedět v kanceláři, ten má být hlavně venku,“ zdůraznil Kubis. 

Obavy o nedostatek policistů pro společné hlídky jsou v Sokolově podle vedení Policie liché.

„V současné době Obvodní oddělení Sokolov – město je na tom velice dobře. Má systematizovaný tabulkový  stav – 61 policistů a obsazeno je 59 policistů. Pokud všechno dopadne dle našich představ, tak bychom od 1.9.2019 měli mít stav naplněný,“ přiblížil Stodola.

Spolupráce bude pokračovat i po skončení letní sezóny.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!