Sokolov: Na Michalu vzniká první placené parkoviště (TV Západ)

Sokolov: Na Michalu vzniká první placené parkoviště (TV Západ)
Město Sokolov se snaží postupnými kroky řešit problémy s nedostatkem parkovacích ploch především na panelových sídlištích. Poptávka na pronájem parkovacích míst stále stoupá, a tak se dostalo také na první projekt, který počítá s placenými pronájmy. Na sídlišti Michal u vodojemu vzniká parkoviště pro prvních 82 aut.

"My jsme velice rádi, že k tomu přistupujeme, protože to bude poprvé, co město Sokolov vybuduje parkoviště a to s tím, že si parkovací místa budou moci sokolováci, a předpokládáme právě ti, kteří bydlí v okolí tohoto nového parkoviště budoucího, pronajmout na nějakou časovou dobu tak, aby měli jistotu, že když přijedou domů, tak vždy zaparkují. Takže v současné době tuto akci realizujeme, věříme, že budeme hotovi dle předpokladů, tzn. že bychom do konce prázdnin rádi už měli hotovo a předávali, připravovali první místa pro zájemce," přiblížil akci místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Další akce v okolí budou následovat, dohromady v příštích dvou letech mají vzniknout téměř dvě stovky parkovacích míst. 

"V současné době už dokončujeme projektovou dokumentaci na dva etážové parkovací domy, tzv. A a B. My je máme takto rozděleny, protože oba jsou v ulici Slavíčkova. Etážový dům A, který je nejdále co se týče příprav, nám trochu komplikuje fakt, že my ho budeme muset posouvat kvůli vodovodu, který tam je, kvůli přivaděči, což je docela zásadní věc, takže jsme museli malinko projekt pozměnit a posunout parkovací dům," popsal Picka. 

První etážový parkovací dům by měl vzniknout v roce 2023 a o rok později druhý. Město také plánuje velký projekt v ulici Závodu míru. 

"Tam půjde o klasický třípatrový parkovací dům, jehož kapacita, narozdíl od etážových, kde se pohybujeme mezi 50 – 60 parkovacích míst v každém z etážových domů, tak v tomto oficiálním parkovacím domu bude kapacita kolem 300 parkovacích míst," přiblížil Picka. 

Ceny za pronájem by měly pokrýt minimálně náklady na provoz a údržbu, a výhrou bude když se vrátí i část nákladů na pořízení.

Dalších 21 milionů dá město do vzniku volných parkovacích míst v běžném režimu na komunikacích a prolukách.

"Už to nebude ve stovkách, ale o jednotlivých místech nebo o desítkách. Takovým zářným příkladem jsou dvě parkoviště, která vzniknou – jedno v ulici Sokolovská neboli Hornická a jedno v ulici Heyrovského. To jsou parkoviště, které vznikají po demoličních akcích města, kdy jsme zbourali vybydlené domy a na jejich místě právě postavíme parkoviště," dodal místostarosta. 

Kromě budování volných parkovacích ploch, které je čím dál složitější najít a většinou se jedná o  místa na původních komunikacích, která se zlegalizují při rekonstrukci, měly by pokračovat i snahy o další parkovací domy na území města. Jeden velký by měl v budoucnu vyrůst na Vítězné v blízkosti Malého náměstí na volné ploše.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!