Sokolov: Knihovna začala rozvážet knihy seniorům (TV Západ)

Sokolov: Knihovna začala rozvážet knihy seniorům (TV Západ)
Ráno odhrnout napadaný sníh, vytopit služební vůz a nabalíčkovat knihy podle objednávek. To je v současné době realita těch, kteří v Sokolově rozvážejí čtenářům místní knihovny žádané čtivo. V minulém týdnu tak zásobili členy z řad seniorů, kteří kvůli probíhající pandemii Covid-19.

„Služba je určena seniorům nad 65 let. Rozvoz knih seniorům a zdravotně handicapovaným provozujeme již několik let, ale rozváželi jsme jedenkrát měsíčně. Současný stav okolo pandemie koronaviru nás ale přiměl k tomu, abychom službu rozšířili ve spolupráci s Městským domem kultury,“ uvedla ředitelka Městské knihovny v Sokolově Daniela Drobečková. 

A o jaké tituly je v této náročné době největší zájem?

„Já bych řekla, že se více čte taková pozitivní četba - lehká, oddychová, protože je nynější situace taková těžká, takže naopak si to chtějí tou četbou trošku odlehčit,“ prozradila ředitelka. 

Knihovna i přes uzavření pro veřejnost funguje a nabízí možnost půjčování knih.

„V současné době provozujeme bezkontaktní výdej knih přes výdejové okénko, kdy si zájemce knížky objedná předem. My mu je připravíme, dáme za okénko a zavřeme. On si přijde, převezme si to a může číst, jak je libo,“ potvrdila Drobečková. 

Nové prostory na Starém náměstí ještě září novotou, ale na běžné fungování si musí ještě počkat. 

„My jsme stihli otevřít knihovnu 1. září a v říjnu jsme ji zase zavírali. Takže jsme fungovali měsíc a půl. Myslím si, že čtenáři jsou spokojeni. Zaznamenali jsme vyšší zájem. Bohužel jsme zase brzy skončili. Doufám, že tento rok přinese zlepšení, že to všichni překonáme a bude vše opět v normálu,“ dodala Daniela Drobečková. 

Sokolovská knihovna sídlila dlouhé roky v nedalekém zámečku v pronajatých prostorách. Moderní zázemí získala v loňském roce rekonstrukcí dvou domů a přístavbou s náklady více než 40 milionů korun.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!