Sokolov: Hřbitov získá projekt na svou modernizaci (TV Západ)

Sokolov: Hřbitov získá projekt na svou modernizaci (TV Západ)
V Sokolově se již delší dobu řeší rekonstrukce zdejšího hřbitova. Ten se pomalu dostává na hranici své kapacity a v areálu je také řada dožilých dřevin. V loni na podzim radnice představila veřejnosti komplexní studii rozšíření a nyní se chystá zadat projekt.

Celková revitalizace je podle města potřebná a svědčí pro to řada důvodů. 

"Tím prvním je ten neutěšený technický stav jak samotného hřbitova, tak zejména i třeba vzrostlých stromů, které tam jsou. Tím druhým argumentem, který je možná ještě vážnější je, že kapacitně už hřbitov bude v nejbližší době vyčerpán, tzn., že bychom pracně hledali místa pro nová pohřbívání. Takže my jsme se domluvili s panem architektem Chvojkou, který nám vypracoval studii, z té studie vznikly nějaké prvotní náklady a prvotní náhled na to, co by bylo potřeba na hřbitově udělat a nyní jsme rozhodli o tom, právě proto, že víme o autorských právech, které je potřeba dodržet, tak jsme se rozhodli, že toto je hlavní důvod pro to, abychom tomu, kdo tvořil tuto studii, zadali tzv. napřímo i vypracování projektové studie. Ten projekt by měl být hotový během letošního roku, je opravdu náročný," vysvětlil místostarosta Sokolova Jan Picka. 

Projektové práce mají vyjít na 1,6 milionu korun a měly by být hotové do konce letošního roku. Chystané investice rozdělí do tří etap, přičemž první z nich je odhadem za 18 milionů korun. 

"Tam bychom se chtěli věnovat tomu novému hřbitovu, tzn. tomu stávajícímu stavu, cestičky, bude potřeba porazit  ty stromy, které tam jsou už mnoho desítek let, opravdu jsou někde již mnoho desítek let a opravdu jsou někde i nebezpečné, dojde tam k úpravě kolumbárek (kolumbárií) a samotných těch pietních míst. V druhé etapě budeme dělat velké parkoviště. Ještě dlužím informaci – v té první etapě se zaměříme na hromadný hrob žen, které tam jsou pochovány po 2. světové válce, které bohužel zemřely na tzv. Pochodu smrti nebo v koncentračním táboře ve Svatavě. Ta druhá etapa, to je zejména velké parkoviště, které budeme dělat. Ve třetí etapě, tam se zaměříme na tzv. starý hřbitov, tzn. jeho úpravu, židovský hřbitov a ještě bychom rádi vybudovali tzv. vedlejší parkoviště, které by mohlo být pod hřbitovem," dodal Picka. 

Viditelnou funkční změnou má být zprůchodnění hřbitova. K hornímu vchodu přibude i spodní z ulice K. H. Borovského. Přede dvěma lety byla nákladem 1,7 milionu korun zrekonstruována obřadní síň včetně katafalku, nového ozvučení a zázemí pro veřejnost. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!