Sokolov: Dárci krve převzali plakety

Sokolov: Dárci krve převzali plakety
V pondělí 25. června 2018 převzali dárci krve plakety doktora Jánského. Zúčastnili se starosta Sokolova Jan Picka s místostarostkou Renatou Oulehlovou, primářka transfuzního oddělení sokolovské nemocnice Zuzana Fialová a oblastní ředitelka Českého červeného kříže Hermína Kaňková. Ocenění a poděkování předali asi třicítce dobrovolníků.

Sokolovská transfuzní stanice eviduje téměř tři tisíce dárců. Dvě třetiny tvoří muži. Každý rok přibude kolem sto padesáti nových dobrovolníků. Podle Zuzany Fialové má transfuzní stanice, která zásobuje například i nemocnici v Sušici, dostatečné zásoby.

„V mých očích jste hrdinové, máte můj obdiv,“ řekla přítomným Hermína Kaňková, která působí v Červeném kříži 60 let.

Poděkovala nejen dárcům, ale také vedení města a odboru sociálních věcí, které předávání organizují a darují ceny.

„Slov díků není nikdy dost. Tedy, děkuji a doufám, že půjdete dál. Já prozatím skončil u bronzového odběru,“ řekl starosta Jan Picka.

„Jsem nesmírně ráda, že se mohu opět setkat s lidmi, kteří darují to nejcennější, pomáhají druhým. Nedávno jsem byla potřást pravicí držitelům Zlatých křížů, ráda věřím, že jednou budete mezi nimi,“ dodala místostarostka Renata Oulehlová.

Hermína Kaňková na závěr požádala hosty, aby šířili osvětu darování krve mezi blízkými a aby se zapojili třeba i do další pomoci. Například věnováním ošacení, nebo kuchyňského nádobí a dalších předmětů pro chudé. 

„Darovat můžete cokoli, kromě skla a porcelánu. Ty jsou vyloučeny z bezpečnostních důvodů. Děkuji,“ promluvila na závěr dlouholetá dobrovolnice.

V programu vystoupil violoncellový soubor Včella při ZUŠ Sokolov.

Český červený kříž uděluje tři druhy medailí. Bronzové za deset, stříbrné za dvacet a zlaté za čtyřicet bezpříspěvkových odběrů. Osmdesát a více výkonů organizace oceňuje Zlatým křížem.


Zdroj: město Sokolov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!