Sokolov: Čtyřka má dvojnásobný počet žádostí na svou kapacitu (TV Západ)

Sokolov: Čtyřka má dvojnásobný počet žádostí na svou kapacitu (TV Západ)
Pobytové zařízení pro seniory a Domov se zvláštním určením v Sokolově, zvané Čtyřka, bylo uvedeno do provozu v lednu loňského roku. Během více než ročního fungování zaznamenává mimořádný zájem a podle vedení města se tak potvrzuje, že rozhodnutí o téměř 180 milionové investici bylo správné.

„Jsem velice ráda, že lidé i rodiny těch klientů na Čtyřce jsou velice spokojení, že se jim tady líbí, že opravdu tady klienti našli domov. A co se týče obsazenosti, jsme stále plně obsazení. Je opravdu velký zájem o umístění na naší Čtyřku. Máme nyní asi 130 žádostí,“ uvedla místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Kapacita budovy, jež má s ohledem na své rozměry nízké provozní náklady, je 61 osob. K dispozici mají 41 jednolůžkových a 10 dvojlůžkových pokojů. Nejmodernější zařízení v kraji poskytuje kromě řady doplňkových služeb také možnost pobytu na vlastní zahradě a parkování pro 40 aut, především pro návštěvníky a personál. 

„Musím říct, že a je tady hlavně velké poděkování vedení Čtyřky, všem zaměstnancům, všem pracovníkům, kteří se na tom podílejí, že opravdu ten chod stál město Sokolov v loňském roce, a do toho počítáme, protože to má i terénní službu, vlastně naše sociální zařízení, tak nás to stálo tři miliony sedm set tisíc,“ vysvětlila místostarostka. 

V zařízení se poskytuje celoroční pobytová sociální a ošetřovatelskou služba osobám a seniorům, kteří se o sebe nedokáží sami postarat. K milým povinnostem vedení města patří návštěvy u příležitosti kulatých narozenin klientům zařízení.

„Dnes jsem navštívila paní, která měla 90 let, měla narozeniny. Je to vlastně občanka města a i ten podzim života může trávit v našem krásném městě. Nemusí odejít tak, jak tomu bylo dříve, do měst v okolí Sokolova. A i pro její rodinu i pro její přátele je to takový takový benefit, ta blízkost, že za tím člověkem můžou přijít kdykoliv,“ přiblížila Oulehlová. 

Oslavenkyně, paní Šilerová se narodila v roce 1933 v Březové u Svitav. Spolu s manželem žili v Bukovanech a následně v rodinném domě v Hlavně. Paní Šilerová pracovala mimo jiné jako kuchařka ve 4. základní škole, na jejímž místě zařízení Čtyřka stojí.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!