Sokolov: Čtyřka dokončena, klienti přijdou v lednu (TV Západ)

Sokolov: Čtyřka dokončena, klienti přijdou v lednu (TV Západ)
Největší porevoluční investiční akce v Sokolově, pobytové zařízení Čtyřka slavnostně zakončila svou výstavbu v pondělí 30. srpna. Výběr klientů bude probíhat v následujících měsících a se zahájením provozu se počítá od 1. ledna příštího roku.

"Jsem opravdu ráda, že se to podařilo, že naše Čtyřka stojí a od ledna budeme moci přijímat klienty, kteří se z důvodu věku či zdravotního stavu o sebe nedokáží sami postarat. Na tomto místě stála budova 4. ZŠ, do které jsem i já chodila po celou dobu školní docházky. Škola se zavřela a nevědělo se, co s ní a chátrala. Opravdu se to již muselo nějakým způsobem vyřešit. Byly různé plány. Ještě než jsem přišla na radnici, uvažovalo se o tom, že se objekt prodá na byty či že se zboří a bude zde parkoviště. Nakonec pak byla varianta, že bychom zkusili budovu zrekonstruovat na domov pro seniory, který v Sokolově chybí. Bohužel jako třetí největší město v kraji a jako jediné nemáme náš domov pro seniory. Takže zastupitelé rozhodli, že tento projekt bude. Když ale objekt 4. ZŠ prohlédli odborníci, tak se zjistilo, že přestavba by byla daleko dražší a určitě by neodpovídala standardům, které jsme chtěli. Proto došlo k tomu, že jsme školu zbourali. A na místě 4. ZŠ vyrostlo pobytové zařízení, které nese v sobě název stále té naší školy. Jmenuje se Čtyřka," popsala historii nového zařízení starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Náročnost výstavby prověřila všechny zúčastněné strany.

"Nakonec si myslím, že jsme se vždy dohodli ku prospěchu věci. Což je vidět i nyní za mnou. Rád bych na tomto místě rovněž poděkoval celému týmu, který stojí za realizací. Je potřeba vyzdvihnout to, že každá stavba není nikdy dílem jednotlivce, ale je dílem opravdu velmi velkého počtu lidí. Každý profesně ten svůj dílek "stavebnice" skládá dohromady, aby dílo bylo kompletní a funkční," uvedl při zahájení architekt a autor návrhu nové Čtyřky Václav Zůna.

"Dále to bylo výjimečné, protože v období, ve kterém se budova, stavba realizovala bylo výjimečné – plné lockdownů a mimořádných opatřeních. Měli jsme problém to zvládnout jako sami za sebe a v tom období jsme museli zvládnout realizaci, na které se podílely stovky lidí. Umět se se všemi dobře domluvit. Dokázat, aby všichni měli snahu zakázku realizovat. V neposlední řadě to byl tým, který byl perfektně sehraný a táhl za jeden provaz. Tím týmem myslím techniky společnosti, města Sokolov, technického dozora, architekty, projektanty a samozřejmě i náš realizační tým vedený Pavlem Kapicem, vedoucím projektu. Myslím si, že se to všechno odrazilo v kvalitě a v tom, jak ta budova dnes vypadá. Stavělo se to v dobré atmosféře, míře a hlavně v touze dokázat dobrý výsledek a i přes složité náročné období to dotáhnout do vítězného konce. Což věřím, že se nám povedlo," doplnil za stavaře Petr Čejka, ředitel Divize pozemních staveb a developerských projektů společnosti Algon a.s.

A své přání směrem ke klientům a pracovníkům Čtyřky vyslovil i bývalý poslední ředitel 4. základní školy. 

"Přeji všem, co zde budou pracovat ve vedoucích funkcích či jako zaměstnanci, aby měli stejné štěstí po celý svůj kariérní život jako já. Všem klientům, kteří nastoupí, aby tady prožili část svého života spokojeně, v lásce a v pohodě. A jak říkala paní starostka, asi také jednou sem půjdu k zápisu, děkuji," komentoval otevření poslední ředitel předchozího zařízení Rudolf Fencl.

Výstavba byla zahájena v srpnu roku 2019. 

"My jsme si napřed našetřili finanční prostředky. Byli jsme rozhodnuti, že do stavby půjdeme za vlastní peníze. V jednu chvíli se uvažovalo i o tom, že by do toho mohl vstoupit Kraj. Ale to nedopadlo. Asi to tak mělo být. Protože jsme se rozhodli, že začneme stavět a rozhodli jsme se opravdu snad za pět minut dvanáct, vzhledem k tomu, jak se poté vyvíjela pozdější doba, kdy stavební materiály dnes jdou tak strašně cenově nahoru, že bychom na to už asi nikdy nedosáhli. V průběhu stavby jsme žádali o dotaci Ministerstvo práce a sociálních věcí. Tím, že jsme začali stavět, tak jsme uspěli. V první fázi jsme dostali 50 milionů. Pak se nám ještě ozvali z ministerstva, zda nechceme ještě 15. Takže jsme celkem dostali 65 milionů. Tato nádherná budova stála 166 milionů. Tzn., že město Sokolov má za 101 milionů opravdu tento krásný objekt," připomněla anabázi s financováním stavby Oulehlová. 

Ve čtyřpatrovém zařízení jsou dva výtahy a 51 pokojů. 

"Protože máme 41 jednolůžkových pokojů s vlastním sociálním zařízením a 10 dvojlůžkových také s vlastním sociálním zařízením pro ty, kteří z nějakého důvodu buď nechtějí žíti sami či pro manželské páry. Bohužel za mé éry dobrovolničení jsem i zažila, že se rozdělili manželé. Každý byl v jiném domově. A to prostě nechceme. To nechce nikdo z nás," komentovala starostka komfort budoucího bydlení. 

O práci v zařízení byl velký zájem. Sešlo se přes 250 nabídek, z nichž získalo práci 60 z nich. Domov se zvláštním režimem bude mít 50 míst a je určen klientům 50+, domov pro seniory pak 11 míst s věkem 60+.

"Máme vlastní kuchyň, prádelnu, takže pokud jsou senioři, kteří využívají služeb terénní sociální služby města Sokolova, tak určitě, až se objekt zprovozní, jídlo a kdo bude potřebovat vyprat, tak vše se bude odehrávat na Čtyřce," dodala Oulehlová. 

V přízemí objektu se nachází také kavárna. Každé patro má svou terasu a za objektem se nachází prostory pro zahradu. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!