Šest nejvýznamnějších rizik v Praze 12 spojených s klimatickou změnou

Šest nejvýznamnějších rizik v Praze 12 spojených s klimatickou změnou
Příprava Adaptační strategie ke klimatickým změnám v Praze 12 pokročila do další etapy.

Odborníci ze společnosti Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. a z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy představili veřejnosti analytické dokumenty. Jednalo se zejména o Analýzu zranitelnosti a identifikace hrozeb spojených s klimatickou změnou. Analýza identifikovala šest hrozeb s největší rizikovostí a dalších jedenáct s rizikovostí střední. Některá rizika jsou spojena s místními specifiky Prahy 12, ale dvě z rizik a to epidemie a nedostatek energie vyplývají ze současné celospolečenské situace.

Místostarostka Eva Tylová k tomu uvádí: „Riziko povodní jsme na základě zkušeností z minulých desetiletí, kdy byla část Prahy 12 ležící na břehu Vltavy několikrát při povodni zatopena, očekávali. Obdobně vnímáme jako významné riziko dlouhotrvající sucho a teplo projevující se nejen v zastavěném území, ale i ve volné krajině. Na hraně střední rizikovosti se nachází i další rizika jako lesní požáry a degradace půdy. Těmito riziky se musíme vážně zabývat a předpokládám, že v rámci strategie budou navržena opatření, jak je účinně snížit. Samozřejmě realizace navržených opatření musí probíhat v širším kontextu boje s klimatickou změnou.“

V další etapě přípravy strategie se budou moci občané do její tvorby zapojit v pracovní skupině nebo při projednání u kulatých stolů. Hlavním tématem budou opatření pro zmírnění nejvážnějších rizik a tím snížení zranitelnosti Prahy 12.

Městská část Praha 12 věnuje velkou pozornost problematice změn klimatu, která se stále důrazněji projevuje nejen na jejím území, ale všude na celém světě. Sucho, vysoké teploty nebo naopak přívalové deště jsou nyní častým jevem a je třeba se jim bránit. Městská část již proto přijala celou řadu pilotních opatření, která snižují dopady těchto jevů – pečuje o mokřady a další vodní plochy, díky nimž dochází k zadržení vody v krajině, sází stromy, buduje svejly, v nichž se zasakují srážky při přívalových deštích a snižuje se tak eroze půdy. Komplexní opatření na zemědělských pozemcích Prahy 12 se dostaly do finále soutěže Adapterra Awards.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!