Senioři z Clementasu společně s blízkými zpívali koledy

Senioři z Clementasu společně s blízkými zpívali koledy
Všichni společně. Zaměstnanci a klienti domova Clementas v Janovicích u Klatov i jejich příbuzní a přátelé doma si tento týden ve stejný čas, společně zazpívali koledy. Spojili se za pomoci moderní techniky, příbuzní a přátelé sledovali své nejbližší online.

Stejně byli propojení i s ostatními domovy Clementas, kde také zpívali zaměstnanci, klienti i jejich příbuzní. „Velice podařená akce, která nám vrací pravou podstatu Vánoc - pobýt společně s milými lidmi a věnovat se své duši,“ uvedla Iveta Rejšková z Města Touškov, která má v janovickém Domově své příbuzné. „Oni i my jsme z Vašeho domova nadšeni,“ doplnila Iveta Rejšková. 

V janovickém domově zpívaly více než dvě stovky seniorů, zhruba stovka zaměstnanců a desítky blízkých doma. Nápad vznikl díky projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata. Řada klientů si přála slyšet vánoční koledy. A díky tomuto nápadu si zazpívali známou koledu Nesem Vám noviny a Narodil se Kristus pán. Příští úterý se budou společně zpívat zase další vánoční písně. A na zpívání se mohou všichni těšit i poslední adventní týden. „Nevynecháme žádný přenos,“ uzavřela Iveta Rejšková. Zajímavostí je, že hlavním zpěvákem a tahounem sboru Clementas je zdejší IT specialista Ivan Brchaň. Má školený bas, a mnoho let zpívá v pražském sboru Pražští pěvci. 

Projekt se jmenuje Clementas zpívá koledy a při nastavení online přenosu se janovičtí  IT specialisté mohli inspirovat úspěšným přenosem z doby pandemie nemoci covid-19. Tehdy zlatý slavík Marek Ztracený zpíval pod okny Clementas Janovice a koncert byl přenášen do všech našich Domovů. Od této doby také každý týden Clementas online přenáší rodinám klientů hodinu terapií s klienty. Mohou tak vidět svého blízkého a sledovat, jaké odborné aktivity a terapie v péči o něj se používají. V době covidu, když byl celorepublikově nařízen zákaz návštěv, to byla také jedna z mála možností, jak své blízké vidět.  

Další termíny zpívání: 

12.12. (Pásli ovce Valaši, Narodil se Kristus Pán) 

19.12. (Štědrý večer nastal, Jak si krásné Jezulátko) 

vždy ve 14.00 hodin 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!