Sdílení jízdních kol ve Žďáře v provozu

Sdílení jízdních kol ve Žďáře v provozu
Žďáru nad Sázavou testuje nový systém sdílení kol v pilotním provozu, který potrvá do konce roku. Starosta Martin Mrkos uvedl, že výsledky testování rozhodnou o prodloužení projektu na další čtyři roky.

Projekt běží podle smlouvy, která zaručuje jeho provoz do konce běžného roku. Po jeho skončení však přijde čas na vyhodnocení, které rozhodne o budoucnosti tohoto projektu. Starosta Martin Mrkos z Čech uvedl, že v závislosti na výsledcích bude rozhodnuto o možném prodloužení smlouvy na další čtyři roky.

Na současnou sezónu, která bude trvat více než půl roku (od května do prosince), je připravena částka přes jeden milion korun. Radnice se zaměřuje na umístění stanovišť pro půjčovny a odevzdání kol v oblasti s vysokou koncentrací lidí, jako jsou různé školy, veřejné budovy a významné památky. Zájemci by měli nalézt půjčovny na náměstí, v okolí centra, u městského úřadu a jinde.

Co se týče nákladů, první půlhodina jízdy je zdarma a každá další půlhodina stojí patnáct korun. Počet jízd za den je neomezený. Mluvčí města, Blanka Sobolová, dále vysvětluje, že elektrokola jsou pronajímána za jednu korunu a padesát haléřů za minutu jízdy.

Pro využití tohoto systému je nutné si předem nainstalovat bezplatnou aplikaci Rekola. Uživatelé Rekola mohou jednoduše skenovat QR kód umístěný na kole, aby je odemkli a mohli je používat. Po skončení jízdy je třeba kolo vrátit na jedno z míst určených v aplikaci a zamknout jej.

Systém sdílení kol běží v rámci pilotního provozu také v Praze a ve vybraných dalších městech v České republice. Stanoviště pro výpůjčky se v průběhu testování mohou měnit v závislosti na tom, kde jsou poptávány.

Do budoucnosti se očekává, že sdílení kol se stane běžnou součástí městské infrastruktury a bude nadále poskytováno jako možnost pro ty, kteří potřebují přepravu na krátké vzdálenosti. Systém sdílení kol se ukazuje jako udržitelné a ekologické řešení pro hlavní města a větší města po celém světě.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!