Rozpočet Plzně doznal změn. Nově počítá s pomocí uprchlíkům

Rozpočet Plzně doznal změn. Nově počítá s pomocí uprchlíkům
Zastupitelé města Plzně schválili úpravy rozpočtu města Plzně na rok 2022 a změny ve střednědobém rozpočtu pro léta 2023 až 2025. Počítá se s kompletní rekonstrukcí tramvajové trati na Koterovské.

„První změnou, která se týká rozpočtu na letošní rok, je blokování pěti milionů korun na humanitární pomoc ve Fondu rezerv a rozvoje města Plzně,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou, sociální začleňování a nakládání s majetkem David Šlouf. „Tyto peníze jsou určeny na humanitární pomoc lidem postiženým válkou na Ukrajině. Budou průběžně uvolňovány během letošního roku na základě aktuálních potřeb jednotlivých organizací, které v Plzni uprchlíkům z Ukrajiny pomáhají,“ vysvětlil David Šlouf.

Součástí rozpočtového opatření pro rok 2022 je pak také využití části přebytku hospodaření města z roku 2021, a to ve výši 291 milionů korun. Dále se letošní rozpočet ještě navýšil o cca 150 milionů korun v oblasti příjmů z cizích daní. „Východiskem pro tuto úpravu jsou predikce Ministerstva financí České republiky z ledna letošního roku, při nichž však byla zohledněna i možná rizika související s dalším ekonomickým vývojem našeho státu,“ poznamenal David Šlouf. „Část těchto zvýšených příjmů do letošního rozpočtu využijeme především na vyrovnání navýšených cen energií v budovách a objektech ve vlastnictví města Plzně, jako jsou například sportoviště. A také je přerozdělíme našim příspěvkovým organizacím. I ty je využijí především na úhradu zvýšených nákladů za energie. Navýšíme také rozpočty jednotlivým plzeňským obvodům,“ řekl David Šlouf.

V návaznosti na predikci ministerstva financí byl v oblasti příjmu z cizích daní také upraven Střednědobý výhled rozpočtu Magistrátu města Plzně v letech 2023–2025, který zastupitelé města Plzně schválili spolu s rozpočtem na rok 2022 při svém posledním loňském zasedání 13. prosince. Tehdy byl v rozpočtu příjmu z cizích daní na rok 2023 předpokládán příjem 5,1 miliardy korun, nově to je 5,2 miliardy korun. V letech 2024–2025 byl v původně schváleném střednědobém rozpočtu příjem z cizích daní ve výši 5,2 miliardy korun ročně, nově to je 5,3 miliardy korun.

„Velkou část předpokládaných zvýšených příjmů z cizích daní v letošním roce i v dalších letech chceme využít na kompletní rekonstrukci tramvajové trati na Koterovské. Její realizace v letech 2023 až 2025 zahrnuje kromě opravy samotné tratě také úpravy sdělovacích vedení. Dále budou upravovány navazující místní komunikace, vodohospodářské objekty, plynovod a provedeny sadové úpravy. Odhadované celkové náklady činí 346 milionů korun,“ informoval David Šlouf.

Štítky: rozpočet plzně

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!