ŘIDIČI POZOR NA ŠKOLÁKY!

ŘIDIČI POZOR NA ŠKOLÁKY!
LITOMĚŘICE -  Ve čtvrtek končí škola a začínají prázdniny!
ŘIDIČI POZOR NA ŠKOLÁKY! LITOMĚŘICE -  Ve čtvrtek končí škola a začínají prázdniny!  Největší nebezpečí v dopravním prostředí hrozí dětem v období, kdy začínají nebo končí prázdniny, a v době, kdy jdou nebo se vracejí ze školy, proto by měli všichni řidiči zvýšit svou pozornost a snížit rychlost v blízkosti škol a školských zařízení. Nezapomeňme, že dítě má některé zvláštnosti, které si mi dospělí neuvědomujeme (výšku, zorný úhel, rozlišovací schopnosti tvarů a barev, rozlišení pravé a levé strany apod.), dítě také neumí odhadnout vzdálenost ani rychlost přijíždějícího vozidla, nezná nutná pravidla provozu, pokud ano, neumí je ještě správně používat. Každá dopravní nehoda, při níž je nějakým způsobem postiženo dítě, je daleko tragičtější než nehoda dospělého.
Aby se statistiky dopravních nehod výrazně nezvyšovaly, respektujme všichni pravidla silničního provozu. V Ústeckém kraji evidují policisté od počátku letošního roku do konce května celkem 4 459 dopravních nehod, při kterých bylo lehce zraněno 612 osob a  64 osob těžce. Šestnáct lidí přišlo při letošních nehodách o život.
Celkem 127 nehod bylo s účastí chodců (z toho 36 dětí), kdy v 22 případech šlo o těžká zranění (z toho 3 děti) a v 94 o lehká (z toho 31 dětí) a tři osoby bohužel nehodu nepřežily. V souvislosti se začátkem letních prázdnin dochází k zintenzivnění provozu na pozemních komunikacích a zároveň k zvýšenému pohybu chodců a cyklistů na silnicích. Také proto probíhají během celých prázdnin celorepubliková opatření, která spočívají ve zvýšeném dohledu na bezpečnost silničního provozu v rizikových místech. Dopravně bezpečnostní akce jsou zaměřené na kontrolu dodržování pravidel silničního provozu, především pak na dodržování nejvyšší povolené rychlosti, zákaz požívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během ní a také na kontrolu technického stavu vozidel. Policisté se mimo řidičů motorových vozidel zaměřují také na chování chodců a cyklistů, kteří jsou v případě dopravní nehody zvlášť ohroženou skupinou. Aby prázdniny byly bezpečné… Pro děti krásných devět týdnů prázdnin, ale ne všichni rodiče mají pro ně možnost programu na celé období. V případě, že děti zůstanou doma, je vhodné je poučit o základních pravidlech jak se bezpečně chovat doma, na ulici, na hřišti, u vody (opatření Bezpečně u vody), ve volné přírodě a také jim předložit možnosti jak mohou trávit svůj volný čas. Jak je důležité dát o sobě rodičům zprávu, kde se nacházejí a že jsou v pořádku s možností využití mobilního telefonu, pevné linky, internetu. Několik vybraných rad naleznete také zde:

- pokud je dítě samo doma, nikdy by nemělo otvírat neznámým lidem
- před odchodem z domu nebo bytu vždy uzamknout dveře a zavřít okna
- do telefonu nebo na sociální sítě nesdělovat, že jsem doma sám/sama
- v nepřítomnosti rodičů si bez jejich vědomí nevodit domů návštěvy
- do výtahu nevstupovat s cizí osobou
- dítě by mělo vždy informovat rodiče, kde je a co dělá
- nepohybovat se venku po setmění na neznámých nebo nebezpečných místech
- nikdy nediskutovat s cizími nebo podezřelými lidmi, nikam s nimi nechodit a nic si od nich nebrat
- nikdy nesedat k nikomu do auta, nejezdit autostopem
- nikomu cizímu nesdělovat své telefonní číslo nebo adresu
- dítě by mělo znát rizika požívání cigaret, alkoholu a drog
- dítě by mělo vědět, jak se zachovat, pokud se ztratí v neznámém prostředí Na závěr vám i vašim dětem přejeme krásné, pohodové a ničím nerušené prázdniny.
  Litoměřice, 28. června 2022, nprap. Pavla Kofrová KŘP Ústeckého kraje
Štítky: krimipolicie

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!