Rekonstrukce Zelené brány v Pardubicích začne během několika měsíců

Rekonstrukce Zelené brány v Pardubicích začne během několika měsíců
Rekonstrukce Zelené brány v Pardubicích začne během několika měsíců díky rozhodnutí občanů v referendu. Město by mělo uvolnit až 30 milionů korun na opravu.

Na začátek opravy Zelené brány se dlouho čekalo. Po dlouhých letech debat se politici rozhodli dát hlasu lidu rozhodující slovo. V referendu v říjnu 2021 se občané Pardubic přiklonili k současné podobě Zelené brány, a to bez omítky. Nyní město oznamuje, že rekonstrukce této dominanty začne již v nejbližších měsících.

Všechny potřebné přípravy jsou hotovy včetně dokumentace. Nyní proběhne soutěž o firmu, která bránu opraví, a první práce mohou začít během několika měsíců. Před zahájením opravy ale zastupitelé města musí schválit zařazení potřebné částky do rozpočtu. Město by tak mělo uvolnit až 30 milionů korun, přičemž předpokládané náklady na opravu by měly činit kolem 27 milionů.

Rekonstrukce bude probíhat s respektem k vůli lidí, kterou projevili v referendu. Brána tak zůstane v neomítnutém stavu. Plány zahrnují také stavbu nových sociálních zařízení pro obsluhu a návštěvníky.

Zelená brána slouží jako propojení mezi středem města a jeho historickou částí, a během oprav by měla být pro veřejnost většinou přístupná. Nejprve bude brána opatřena sítěmi, které mají zabezpečit ochranu chodců.

jak proběhlo referendum o podobě historické brány? Z více než 22 000 lidí, kteří se zúčastnili hlasování, téměř 73 % preferovalo její současný neomítnutý stav.

I přes názory odborníků, kteří se v průběhu diskuzí více přikláněli k návratu omítky na bránu, hlas občanů rozhodl. Odborníci argumentovali ochranou povrchu zdiva a snížením tepelných zisků omítkou, zatímco zastánci holého zdiva poukazovali na možné problémy s udržením omítky na kamenech a nutností moderních materiálů.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!