Region: Zvýšení ceny tepla se dotkne i obyvatel Karlových Varů

Region: Zvýšení ceny tepla se dotkne i obyvatel Karlových Varů
Výrobce tepla pro Sokolovsko a Karlovarsko, Sokolovská uhelná, oznámila zdražení dodávek tepla pro své odběratele. Zvýšení ceny se od ledna roku 2024 dotkne i obyvatel Karlových Varů, kteří doposud měli ceny tepla velmi příznivé. Podle náměstka karlovarské primátorky Martina Duška (ANO) je navýšení ceny nevyhnutelné, neboť město nemůže rozdíl v ceně svým občanům dotovat.

„Sokolovská uhelná zdůvodnila zvýšení ceny rostoucími cenami emisních povolenek a dalších nákladů, které na výrobce přenáší stát, a to například v podobě poplatku z vydobytého nerostu. Zároveň je ale třeba říci, že cena výroby tepla z hnědého uhlí a jeho dodávka zůstane i po zdražení o poznání levnější variantou, než například výroba tepla z plynu nebo elektrické energie,“ vysvětluje Martin Dušek.

Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) připomněla, že vedení lázeňského města v minulých letech zajistilo pro své obyvatele dodávky tepla z hnědého uhlí minimálně do roku 2035 a tomu odpovídá i výhodná cena.

„Loni jsme byli svědky obrovského zdražování cen tepla vyráběného z plynu a elektrické energie, před kterým jsme občany Karlových Varů uchránili. Nyní nám ale nezbyde nic jiného, než akceptovat oznámení o zdražení ceny tepla výrobcem a dodavatelem,“ doplnila primátorka.

Cenu tepla pro Karlovy Vary určuje distribuční společnost Karel Holoubek – Trade Group, která má v pronájmu Karlovarskou teplárnu. A právě s distributorem vedení města o ceně intenzivně jednalo. „Snažili jsme se dohodnout pro naše obyvatele ceny co nejvýhodnější, což se částečně podařilo. Nicméně k navýšení ceny tepla pro rok 2024 dojde. Taková je skutečnost,“ pokračuje náměstek Dušek.

V roce 2023 platily karlovarské domácnosti napojené na centrální rozvody 727,10 korun za gigajoul včetně DPH. „Od začátku příštího roku se tato cena zvýší na 875,84 korun za gigajoul včetně DPH. Nárůst ceny jednoho gigajoulu je tak 148,74 korun včetně DPH. Je třeba zmínit, že dvě procenta z této ceny jsou dány navýšením DPH ze současných 10 na 12 procent. O veškerých změnách budou koncoví odběratelé informováni,“ uvedl ředitel Karlovarské teplárny Roman Miarka s tím, že průměrná roční spotřeba tepla v Karlových Varech je 25 gigajoulů na jeden byt.

Roční nárůst nákladů na vytápění tak v průměru činí 3 718,50 korun na jeden byt, což je navýšení stávající ceny tepla o 20,4 procenta. Zpráva o zdražení dodávek tepla je nepříjemná i pro vedení karlovarského magistrátu.

„Nárůst ceny tepla nám opět přiškrtí městský rozpočet, neboť více peněz zaplatíme zejména za vytápění škol a dalších městských budov,“ dodal Martin Dušek. Konkrétní dopady zdražení tepla do městského rozpočtu budou v následujících dnech dopočítány.

Zdroj: Magfistrát města Karlovy Vary

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!