Region: V Perninku i v Abertamech potřebují řešit dopravní situaci

Region: V Perninku i v Abertamech potřebují řešit dopravní situaci
Do krušnohorského Perninku a Abertam se vydal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek a krajský radní Vít Hromádko na další pracovní cestě obcemi v regionu. Jednalo se o bezpečnosti dopravy, nutnosti dobudovat dopravní infrastrukturu, ale i o tom, jak se města a obce vyrovnávají s příchodem válečných uprchlíků z Ukrajiny.

V Perninku informovala starostka Jitka Tůmová zástupce kraje o tom, že do obce dosud přišlo zhruba 50 ukrajinských žen a dětí. Obec jim poskytla ubytování, zajistila zdravotní péči a děti se postupně začleňují do mateřské školky a základní školy. Obě školská zařízení mají dostatečnou kapacitu, školka může přijmout dalších 30 a škola 40 dětí. „Pernink má ještě také volnou kapacitu asi 40 lůžek. K pomoci uprchlíkům z Ukrajiny přistoupili s obrovskou empatií, přitom ale stále mají na paměti i potřeby stálých obyvatel obce,“ uvedl hejtman Petr Kulhánek. Obec má problém s nedodržováním rychlosti na silnici II. třídy, která Pernink protíná ve směru od Pstruží na Horní Blatnou. Podél silnice nejsou vybudovány chodníky a průjezdní úsek je nebezpečný pro chodce i řidiče. „Domluvili jsme se, že podnět obce předáme policii, se kterou vždy řešíme požadavky obcí. Následně by došlo k osobnímu jednání s dopravním inženýrem, který probere s paní starostkou varianty, díky nimž by se situace mohla zlepšit,“ vysvětlil hejtman. 

Obec také apeluje na zachování Domova pro seniory Pernink, který je nyní obyvatelný jen částečně kvůli statickým vadám jedné z budov. Domov je pro obec jedním z větších zaměstnavatelů, jeho klienti se navíc stali součástí místní komunity. Kraj má aktuálně zpracovanou analýzu potřebnosti sociálních služeb, do rozhodování o tom, zda Domov pro seniory zůstane v Perninku zachován, se zapojí i vedení obce.

V Abertamech se zástupci kraje setkali se starostkou Janou Rojovskou a zastupiteli města. Řeč byla o neutěšené situaci v dopravě především v zimním období a o nedostatečném počtu parkovacích míst pro návštěvníky i občany Abertam. „Nekázeň řidičů, kteří hlavně v zimě přijíždějí v čím dál větším počtu a nastupují zde do lyžařských stop, komplikuje zimní údržbu i bezpečnost v dopravě. Často se totiž parkuje i mimo vyhrazená místa. Proto jsme se s paní starostkou domluvili, že i zde budou současný stav řešit s policií,“ řekl Petr Kulhánek. Na území města se nachází rovněž vila Zenker, která byla v roce 1927 postavena u areálu rukavičkářské továrny bratrů Zenkerových. Budova je dnes v neutěšeném stavu, proto kraj zadal zpracování projektové dokumentace na její celkovou rekonstrukci. Město podle starostky Jany Rojovské není spokojeno s tím, jak vilu udržuje její současný správce, tedy spolek Montanregion Krušné hory/Erzgebirge. Abertamy by také chtěly úzce spolupracovat na budoucím využití budovy spojené s tradicí rukavičkářství v Krušnohoří. Podle hejtmana má Rada Karlovarského kraje v plánu jednání přímo ve vile Zenker, kraj bude také koordinovat jednání mezi zástupci města, spolku Montanregion a Karlovarského kraje.

Abertamy jsou součástí oblasti zapsané na seznam UNESCO. I přes dva roky trvající diskusi s památkáři však nemají vyjasněná pravidla památkové péče, která s tím souvisejí. I o tom bude hejtman jednat, aby se pravidla stanovila co nejrychleji.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!