Region: Ročenka Hospodářské komory shrnuje těžký rok 2021 (TV Západ)

Region: Ročenka Hospodářské komory shrnuje těžký rok 2021 (TV Západ)
Obsah a výstupy z druhého vydání ročenky Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje byly obsahem diskuse a prezentace na tiskové konferenci na úřadě Karlovarského kraje v úterý 6. prosince za účasti předsedy představenstva komory Tomáše Lindy.

"Ročenka pracuje s daty Českého statistického úřadu a dalších poskytovatelů statistických informací a analýz. A určitě je určená pro zástupce samospráv, ať už krajské nebo obecních. Je určená pro odbornou veřejnost, která se zajímá o hospodářské ukazatele v našem regionu a zároveň je určena pro investory, kteří by zvažovali třeba svou aktivitu v Karlovarském kraji. Pro ty máme připravené jazykové mutace v němčině a v angličtině," uvedl Tomáš Linda.

Publikace obsahuje, kromě statistický údajů a srovnání jednotlivých obcí s rozšířenou působností nejen v regionu, ale také v rámci celé republiky i rozhovory se zástupci desítky nejvýznamnějších firem působících v regionu. Nechybí informace od starostů sedmi největších sídel v regionu nebo zástupci kraje a hospodářské komory. 

"Nás překvapilo, že v mnoha ohledech jsme buď ve středu nebo ve spodních částech statistik napříč republikou. Když si prostudujete ta jednotlivá data, tak Karlovarský kraj, resp. Obce s rozšířenou působností, které v tomto hodnocení byly, tak v málo ohledech jsou na čele, což nás samozřejmě netěší a snažíme se tuto záležitost dlouhodobě řešit se zástupci Karlovarského kraje," přiblížil předseda představenstva. 

Na druhou stranu se v ročence najdou i pozitivní hlediska v rámci kraje, například stav životního prostředí v ORP Mariánské Lázně či gastro index v případě Karlových Varů. V každém případě se meziročně negativně projevily dopady covidové pandemie. 

"Dá se porovnávat a bohužel ten rok 2021, ze kterého ta data pocházejí, už ukazují projevy té covidové krize. Ta energetická krize, současná, v té ročence zatím ještě se neprojevuje, protože ta data právě jsou z roku 2021," potvrdil předseda Tomáš Linda. 

Jednotlivé ročníky přehledů budou v budoucnu cenným podkladem pro sledování trendů v kraji a řešení těch negativních. 

"Ukazuje to třeba zpětnou vazbu ve vztahu ke vzdělávání, ke školám. Kolik studentů na vysokých školách v regionu žije a kolik studentů na vysokých školách například v Karlovarském kraji studuje, to je velký rozdíl. Takže to je určitě zajímavé číslo k porovnávání a pak záležitosti třeba dostupnosti některých služeb v jednotlivých obcích, za jakou dobu si tu službu můžete dopřát, jak je obyvatelům v našem regionu dostupná," dodal Linda. 

Přehledně řazená publikace je ke stažení na webu hospodářské komory. Přesný odkaz najdete v textové části reportáže

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!