Region: Policejní preventivní akce Kyberkampaň

Region: Policejní preventivní akce Kyberkampaň
Policie veřejnost v poslední době seznamuje s informací, že se rozmohla nová forma trestné činnosti týkající se kyberprostoru, kdy pachatelé napodobují různá telefonní čísla, jejichž prostřednictvím pak své oběti kontaktují jakožto pracovníci klientské linky určité banky s tím, že je nutné z různých důvodů zprostředkovat převod jejich peněz.

Právě na tuto problematiku má upozorňovat celorepubliková „kyberkampaň,“ v rámci které proběhly v Karlovarském kraji preventivní akce, kterých se účastnily policistky z oddělení tisku a prevence. Na těchto akcích preventistky poskytovaly veřejnosti preventivní rady týkající se dané problematiky jako např. jakým způsobem mají chránit své úspory, aby se nemohli stát obětí útočníka nebo také jak chránit své osobní údaje a nikomu je po telefonu, e-mailem ani sms nesdělovat. V rámci toho rozdávaly preventivní letáky s důležitými radami. Navštívily hned několik knihoven a infocenter v Chebu, Sokolově a Karlových Varech. V těch byly po domluvě vystaveny letáky na nástěnkách a stolech tak, aby byly veřejnosti přístupné a dobře viditelné. Dále navštívily i několik restauračních zařízení, do kterých dodaly prostírání, opět s danou problematikou a preventivními radami. 

Jedna z posledních preventivních akcí proběhla dne 24.8.2021, kdy veřejnost mohla policejní preventistky potkat i u výběrových bankomatů v obchodním domě v Karlových Varech, kde sdílely výše uvedené preventivní rady a mimoto také rozdávaly preventivní letáčky a předměty. 

Opětovně policie připomíná základní principy obezřetného jednání: 
• NIKDY nikomu po telefonu, e-mailu apod. NESDĚLUJTE své OSOBNÍ ÚDAJE a už vůbec ne konkrétní informace o svém bankovním účtu nebo platební kartě!
• NIKDY nikomu NEPŘEPOSÍLEJTE potvrzovací SMS zprávu s unikátním kódem nebo neprovádějte autorizaci transakcí ve svém internetovém bankovnictví, když transakci sami neprovádíte! 

prap. Mgr. Lucie Machalová
kpt. Bc. Zuzana Týřová

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!