Region: Policejní preventisté se zaměřili na motocyklisty

Region: Policejní preventisté se zaměřili na motocyklisty
V pátek dne 17. září proběhla v celém Karlovarském kraji dopravně bezpečnostní akce zaměřená především na kontrolu chování motocyklistů v silničním provozu, na dodržování rychlosti jízdy, držení potřebného oprávnění, jízdy pod vlivem alkoholických nápojů nebo jiných návykových látek a také na kontrolu technického stavu motocyklů.

Dále se policisté zaměřili na dodržování ostatních ustanovení pravidel silničního provozu u ostatních účastníků dle zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.

Celkem tak policisté zkontrolovali více jak osm set motorových vozidel a motocyklistů a při tom zjistili více jak dvě stě přestupků. Z toho dvaatřicet přestupků oznámili příslušnému úřadu k vyřízení a zbytek vyřešili na místě pokutou. V necelých osmdesáti případech zjistili porušení rychlosti. Nejčastěji policisté řešili nevyhovující technický stav, či nepoužití bezpečnostních pásů.

V rámci této dopravně bezpečnostní akce vyrazili na komunikaci 1/6 ve směru z Karlových Varů na Prahu u Bochova i policejní preventistky. Ty si pro motocyklisty, kteří měli vše v pořádku, připravili různé preventivní dárky. Dostat mohli například motolékárničky, reflexní kšandy, reflexní nákrčníky a jiné reflexní předměty. I když se motosezóna pomalu chýlí ke konci i tak si připomeňte několik zásadních preventivních rad:

Motocyklisté patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu, při střetu s pevnou překážkou končí většinou s těžkými zraněními nebo smrtí. Ani sebelepší výbava není zárukou bezpečného návratu, pokud se motocyklista chová riskantně.

·         S blížícím se podzimem je nutné při jízdě počítat se spadaným listím na vozovce a přizpůsobit dle toho i rychlost jízdy.
·         Při jízdě je také nutné počítat se slepými úhly.
·         Předjíždění v nepřehledných místech je zbytečný hazard a risk.
·         Investujte do speciálního oblečení, páteřového chrániče, ochranné přilby a dalšího vybavení jako např. airbagové vesty.

Nejen motocyklistům, ale všem účastníkům silničního provozu, přeje Policie ČR z cest šťastný návrat domů.

kpt. Bc. Zuzana Týřová

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!