Region: Podmínky pro žadatele krajských dotací se zjednoduší (TV Západ)

Region: Podmínky pro žadatele krajských dotací se zjednoduší (TV Západ)
Krajské dotační programy pro rok 2022 doznají řadu změn, které mají za cíl zlepšit podmínky pro žadatele a zefektivnit celý proces. Hlavní novinkou je možnost dřívějšího podávání žádostí.

"Doposud rozhodnutí dotací vždy bylo až v průběhu roku, tzn., že peníze se k žadatelům dostávaly např. až během srpna, září toho roku, na který si podávali dotaci. Nyní změna povede k tomu, že o dotaci si budou žádat velmi dopředu. Tzn., že peníze – viz konkrétní příklad pro rok 2022, by mohly dostat koncem roku 2021. Pomůže to zejména malým klubům, menším kulturním akcím, kdy budou vědět, že peníze mají, a že se akce opravdu může uspořádat. Pomůže to např. i sportovním akcím, které se vždy konají na začátku roku, což jsou většinou samozřejmě zimní akce. A proto, že jsme hornatý kraj a kraj zimních sportů, tak jim to pomůže velmi," vysvětlil radní Karlovarského kraje Jindřich Čermák. 

Pro celkem 7 dotačních programů je alokováno v rozpočtu Karlovarského kraje přes 58 milionů korun. Největší díl, celkem 17,5 milionů poputuje na podporu sportovních aktivit dětí a mládeže, 13 milionů pak získají žadatelé v programu na obnovu a využití kulturních památek, památkově hodnotných objektů a movitých věcí. O dalších 8 milionů mohou požádat kluby na podporu údržby a obnovy sportovních zařízení. Na kulturní aktivity kraj poskytne 4,5 milionu korun a stejnou částku dá na vrcholový sport. Stipendijní program na zlepšení vzdělanosti půjdou 3 miliony, stejně jako na podporu pořádání sportovních akcí. Pěti miliony pak Kraj podpoří sportovní infrastrukturu profesionálního sportu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!