Region: Obce úspěšně čerpají miliardy na zahlazení následků těžby

Region: Obce úspěšně čerpají miliardy na zahlazení následků těžby
V uplynulých letech stát vyčlenil celkem 18 miliard korun na řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností. Na projekty v Karlovarském kraji bylo určeno 2,33 miliardy korun. Obce a města vyčerpala prostředky ve výši 1,38 miliardy korun na 47 projektů. Po aktualizaci koncepce řešení ekologických škod rozhodla meziresortní komise o tom, že rozdělí ještě pro náš region nevyčerpaných 0,95 miliardy korun.

Žadatelé o nevyčerpané finanční prostředky museli provést revizi projektů z předešlých koncepcí a doplnit projekty nové.

„Celkem přišly žádosti na financování 80 projektů z 19 obcí za 2,64 miliardy korun. Díky obrovskému převisu se muselo přistoupit k prioritizaci projektů. Obce si samy stanovily prioritu 1,2,3. Z toho vyplynulo, že při 30% úspoře ve výběrových řízeních by na prioritu 1 měly být finanční prostředky dostačující. Ostatní projekty v prioritě 2 a 3 zůstávají schválené v zásobníku pro případ nerealizace priority 1. Stavby uskutečněné v rámci tohoto programu jsou pro kraj velice přínosné, protože se tak území dotčená těžební činností mohou zase nově využívat. Dochází k revitalizaci a úpravě toků zanesených důlními vodami, výstavbě zaniklé infrastruktury, připravují se pozemky pro výstavu rodinných domů, vytváří se území pro využití volného času, což nám pomáhá mimo jiné udržet mladé rodiny v regionu,“ vysvětlil Karel Jakobec, uvolněný zastupitel Karlovarského kraje pro oblast životního prostředí.

Mezi úspěšně dokončenými stavbami je například kompletní obchvat města Sokolov, příprava území pro výstavu rodinných domů v Habartově, Královském Poříčí, Chlumu Svaté Maří, úprava potoků a výstavbu sportoviště v Lomnici, lesoparky v Chodově a Víntířově.

„Pro města a obce je tento program velmi vstřícný, nestanovuje žádné období udržitelnosti a dokončené dílo přechází rovnou do majetku žadatele. Administraci související s výběrovým řízením na dodavatele a také proplacení faktur řeší Ministerstvo financí ČR,“ doplnil Karel Jakobec. 

Vláda ČR přijala16. ledna 2002 usnesení, v němž odsouhlasila postupné vyčlenění částky 15 miliard korun z privatizačních výnosů jako účast státu na nákladech revitalizace krajiny narušené těžební činností státních hnědouhelných podniků ve vymezeném území Ústeckého kraje. Dále v roce 2002 vláda ČR toto vymezené území rozšířila o Karlovarský kraj. Následně v roce 2017 vláda schválila navýšení finančních prostředků o částku 3 miliardy na celkových 18 miliard korun s tím, že je nadále možné využívat finanční prostředky pouze na projekty zajišťující revitalizaci a resocializaci předmětných území. V dubnu 2021 meziresortní komise schválila 4. aktualizaci koncepce řešení ekologických škod. Tato koncepce se týká území 80 obcí (58 ÚK a 22 KK), 4 těžebních společností a 1 státního podniku.

Veškeré podrobné informace k projektům ukončeným, v realizaci a prioritním jsou vedeny zde


Zdroj: Mgr. Jana Pavlíková, tisková mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!