Region: Kraj připravuje projekty za 70 miliard (TV Západ)

Region: Kraj připravuje projekty za 70 miliard (TV Západ)
Karlovarský kraj by mohl, jako jeden ze tří strukturálně postižených, získat finanční pomoc Evropské unie na řadu projektů. Přípravy jednotlivých zájmových oblastí pokračují, o čemž informovalo vedení kraje na tématické tiskové konferenci.

„Karlovarský kraj je z mého pohledu připraven velmi dobře. Máme připravených 11 projektových fiší, pod které je zařazeno přes 100 projektů v částce asi 70 miliard korun. Samozřejmě je pro nás zásadní, abychom takovou příležitost nepropásli. Takže z tohoto důvodu jsme dnes chtěli informovat média. V tomto duchu budu informovat všechny starosty Karlovarského kraje a všechny zastupitele. Chci jim odeslat informace, že Karlovarský kraj je připraven. Proběhl zde poměrně zásadní seminář ministryně Dostálové a pana ministra Brabce, kde jsme seznamovali jednotlivé starosty, co nás čeká v následujícím období. Pro nás je nyní důležité zpracovat projektové fiše a být připraveni na to, abychom mohli čerpat finanční prostředky,“ popsal hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. 

Na tiskové konferenci byl přes online aplikaci přítomen i zástupce Sokolovské uhelné. 

„Karlovarský kraj je uhelným regionem. Na Sokolovsku všichni víme, že se dlouhodobě těžilo uhlí, kdy se těžba dostává do útlumu. Dochází k propouštění mnoha stovek zaměstnanců. Pro nás je to v této době klíčový partner pro to, abychom těm lidem mohli dát práci a Karlovarský kraj směřovat k nové budoucnosti,“ vysvětlil Kubis. 

Mezi dvě hlavní oblasti patří obnova regionu po těžbě hnědého uhlí a oběhové čili odpadové hospodářství. A příprava konkrétních projektů.

„Záleží na jejich připravenosti. Tam je určitě důležitý parametr tak, aby mohly být zazávazkovány do roku 2023 a vyčerpány prostředky do roku 2026. To bude asi ten hlavní parametr, který budeme očekávat. Samozřejmě důležitý parametr je také dopady na transformaci regionu, např. ve vazbě na útlum těžby uhlí, příp. další synergické efekty, které tyto projekty budou mít,“ uvedl Jiří Štěrba, zástupce pro Re:Start Karlovarského kraje.

Pro žadatele by mělo být získání podpory jednodušší než doposud. 

„My se snažíme maximálně tento proces pro případné žadatele zjednodušit tak, aby informace opravdu chodily v jednoduchých souborech informací, které jsou pochopitelné na první dobrou. Očekáváme, že všichni oslovené subjekty se nějakým způsobem do přípravy projektů zapojí. Pro někoho to bude určitě zajímavé, pro někoho méně, ale budeme s nimi komunikovat tak, aby všichni dostali šanci předložit svůj projekt pro tyto oblasti a fond. Zvolili jsme si 13 interních kritérií, na které jsme si udělali posuzování v rámci Karlovarského kraje. Následně jsme kritéria představili Ministerstvu pro místní rozvoj a Ministerstvu životního prostředí. Obě ministerstva si vybrala 4 kritéria, podle kterých budou projekty posuzovat. A to tedy – realizovatelnost, transformační potenciál, naplňování energeticko-klimatických cílů a zaměstnanost, to je to čtvrté kriterium,“ dodal Štěrba. 

Mezi projekty je například využití průmyslových zón Přátelství a Silvestr na Sokolovsku nebo resocializace jezera Medard, kde se počítá s bytovou výstavbou a  rekreačním využitím jezera. Dále pak projekt Battery Value Chain Sokolov zaměřený na zpracování, výrobu a recyklaci baterií z lithia v odkalištích. Lépe využité pak má být sokolovské nádraží, kde se předpokládá vznik překladiště. Dalším tématem je energetické využití odpadu v regionu, rozvoj infrastruktury Integrovaného záchranného systému včetně digitalizace, rozvoj terapeutické krajiny a jejího dopadu na život obyvatel, projekty v oblasti lázeňství a cestovního ruchu.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!